2008. november 5., szerda

Harrison Fawcett: Best of Brett Shaw

A Mysterious Universe néhány kezdeti, eredetileg csak antológia-kötetekben megjelent darabját kaphatta 2002-ben kézbe az olvasó, sajnos a könyv napjainkra gyakorlatilag elfogyott, csak nehezen és sok utánajárással szerezhető be, gyakran irreális áron. Alternatív verzió lehet a könyvtár, esetleg egy ismerős, akinek megvan. Én az utóbbi lehetőséggel éltem, szintén MU-kedvelő unokatesóm véletlenül rendelkezett egy példánnyal a kötetből, úgyhogy amikor szóba került, természetesen azonnal kölcsönkértem, cserébe a Katedrális című, szintén Harrison Fawcett & Mysterious Universe könyvért (ami viszont még kapható, 4-5000 forint közötti árakon, például itt, itt vagy itt).
A másnapi blueskoncert csak hab volt a tortán, de ez már más téma...

A kötet négy kisregényt foglal magában, ezek időrendi sorrendben követik egymást, az elsőt leszámítva, amely idő szerint a könyv végen kellett volna, hogy helyet kapjon. Természetesen mindegyiknek főszereplője Brett Shaw praetorianus ezredes, aki azon kívül, hogy a galaxis császárának személyi testőre, együtt nőtt fel a nevezett uralkodó leányaival is, ami időnként érdekes helyzetekhez vezet. Teszem azt, az ember éppen egy luxus-űrhajón tengeti napjait biztonsági tisztként, kevés szabadidejét a barátnőjével töltené a kabinjában, amikor közvetlen hívást kap az élet-halál ura császár kisebbik lányától, aki bizalmasan társalog vele és tegezik egymást... Feltehetően nem csak a történetben szereplő hölgy reagálna intenzíven és kifejezetten negatívan a dologra. És ha még egy furcsa gyilkossági kísérlet is történik a hajón, akkor már a Hogyan legyünk Sherlock Holmes? címet viselő történetről van szó.
Pár évvel korábban, az Ópiumkeringőben, Shaw fegyvertársával, Wittgen századossal a roxoláni vérbárónak képez ki egy crollcsapatot amolyan őrző-védő feladatra (a crollokról tudni kell, hogy finoman szólva is veszedelmes lények, felfegyverezve és páncélban meg...), amikor egy híres holomodell bukkan fel egy minden hájjal megkent kalandor társaságában, aki van elég botor ahhoz, hogy átverhető baleknak nézze a praetorianusokat és megpróbálja őket felhasználni alvilági törekvéseihez. Az elég egyértelmű, hogy az egymagában tucatnyi hadsereg harcértékével felérő Shaw ellen nem sok esélye van és szenes csontkupacként végzi, de addig még rá kell jönni az átverés lényegére, amiben a csillagok vándornépe, más néven az űrromák is aktív szerepet kapnak.
Ezen események után a következő feladat a turáni madzsar táltosvezér életének megóvása a Megátkozott, bolond világban, immár a császári udvarban. Itt találkozhatunk először a híres plazmaíjászokkal is, ők később felbukkannak Az evolvens kalózai c. kötetben is... A MU világának misztikus magyar-leszármazottai egyébként valószínűleg hatással voltak Fonyódi Tiborra és Szélesi Sándorra, úgyhogy elkezdtek egy újabb közös sorozatot A Kalandor világa címen, erről majd pár bejegyzéssel később.
Az utolsó történet,a Szűz infrafényben pedig valamikor az Ópiumkeringő előtt és a Megátkozott, bolond világ után játszódik, abban az időszakban, amikor Shaw távozott a praetorianusoktól és a Markhamill bolygón keveredett kisebb zűrbe, de szerencsére nála volt egy turáni plazmaíj...

A MU-történetek túlmutatnak az egyszerű, csak a szórakoztatást szem előtt tartó "ponyván", átgondolt, általában jól felépített és természetesen azért szórakoztató sci-fi írásművek, bár ha valaki idegenkedik a molekulárisan stabilizált bőrkabátoktól, bolygókat elsöpörni képes kézifegyverektől, itt-ott halvány "16+" tartalomtól, történelmi-mitológiai utalásoktól és a Star Wars-filmeket idéző lénygazdagságtól, akkor a kezébe se vegye inkább a Mysterious Universe könyveket.

Kiadó: Cherubion
Kiadási év: 2002
Eredeti cím: -
Fordította: -
Oldalszám: 432

1 megjegyzés: