2008. július 1., kedd

Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség

Jelen szöveg terjesztése jóváhagyatik,
a Fény ügyét előremozdítandó.
Éjszakai Őrség

Jelen szöveg terjesztése jóváhagyatik,
a Setét ügyét előremozdítandó.
Nappali Őrség


A magyar Mysterious Universe sorozat olvasóinak némileg ismerős lehet a stílus, bár valószínűleg Lukjanyenkónak semmi köze az Anthony Sheenard, Harrison Fawcett és egyéb művészneveken alkotó hazánkfiaihoz.


A közeli, de mégis rejtélyesen távoli Moszkva ad helyszínt a négy kötetből álló, az elmúlt tíz évben kultikussá emelkedő történetnek, bár a szálak messzebb vezetnek... Lukjanyenko szerencsére már nem tartozik a "régivonalas" szovjet-orosz scifiírók közé (1968-ban született), így a "nagy orosz valóság" sem érezhető annyira a műben. A modern díszletek mögött azonban annál ősibb dolgok rejtőznek, a hétköznapi emberek között Másfélék kóborolnak az utcákon, a Setét és a Fény mágusai, alakváltói, boszorkányai és vámpírjai. Mindez inkább fantasyre jellemző szereposztás, mégis scifinek nevezném így az első kötet után a tetralógiát, meg van rá az ok. Az igazi kérdés viszont nem a műfaj, hanem hogy mi is Anton szerepe és ki mozgatja a szálakat...vagy valami más?


Frissítés 2009 február 14-én: elég sok találatot eredményeztek a jelen könyv digitális változatára történő rákeresések, úgyhogy utánanéztem, az eredmény .prc formátumban itt meglelhető...


A könyvből film is készült, ami világhírűvé tette a sorozatot (http://www.youtube.com/watch?v=yMHQsjgQDrA).
Kiadó:Ulpius-ház (Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat)
Kiadási év: 2007.
Eredeti cím: Nocsnoj dozor
Fordító(k): ThuróczyGergely

Oldalszám: 436

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése