2013. szeptember 13., péntek

Előzetes - China Miéville: Kraken


A tavasszal megjelent Konzulváros után szeptember 23-án újabb China Miéville regényt foghatnak kezükbe a magyar olvasók. A borító azonos stílusú, de ez ne tévesszen meg senkit: a Kraken urban fantasy és ahogy a szerzőtől megszokhattuk, kísérletező, különleges és meglepő darab. Én a magam részéről már a borítógrafika miatt polcra tenném (a következő Könyvhétre vagy hasonló rendezvényre érdemes lenne posztereket nyomni belőle, ahogy az Ad Astra csinálta a saját borítóival), de akinek ez nem elég, itt olvashatjátok a fülszöveget, a hajtás után pedig a regény első hetven (!) oldalát. 
A londoni Természettudományi Múzeumból eltűnik a világ egyik legnagyobb preparált polipja, az Architeuthis dux. A megmagyarázhatatlan bűncselekmény – miként kerülhetett ki a gigászi üvegtartály a bezárt teremből? – azonban csak a kezdet, amely még ennél is bizarrabb események láncolatát indítja el.
A fejlemények szökőárként sodorják el a rendkívüli példány preparátorát és egyben a bűntény felfedezőjét, Billy Harrow-t. A racionális tudóst elnyeli a modern London mágikus birodalma, ahol szekták vívják vallásos bandaháborúikat, a kultuszrendőrség az apokalipszis elhárításán fáradozik, és groteszk orgyilkosok dolgoznak az embernek már semmilyen értelemben nem nevezhető maffiafőnököknek.
Billy helyzetét nehezíti, hogy az Architeuthis dux teremtőjeként hirtelen túlságosan is fontos személlyé válik abban a másik nagyvárosban, ahol a lényt valódi istennek tartják. A kérdés pedig innentől már nem egyszerűen az, hogy ki tervelte ki a páratlan bűntényt – hanem az, hogy vajon melyik szekta akarja egy halott isten segítségével elhozni a nagy, végső apokalipszist?
A Konzulváros szerzőjének urban fantasyje sötéten humoros és közben mégis véresen komoly regény; rendkívüli ötletekkel teli utazás egy őrült és titokzatos London szívébe.

--
Várható megjelenés: 2013.09.23.
Eredeti megjelenés: 2010
Eredeti cím: Kraken
Fordító: Juhász Viktor
ISBN: 978 615 5272 39 4
Oldalszám: 656
Ár: 3480,- (borítóár), 2262,- (agavebolt előrendelés)
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése