2012. október 20., szombat

Pintér Bence - Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja

Pintér Bence és Pintér Máté jó kis alternatív történelmi kalandregényt dobott össze A szivarhajó utolsó útja c. kötetükben. Századfordulós krimi, kellemes "mi lett volna, ha..." érzéssel és egy csipetnyi steampunkkal fűszerezve. Stílusos és szórakoztató történet egy olyan korból, ami tényleg a magyar történelem egyik legérdekesebb időszakának mondható. A szabadságharcosok nyertek 1849-ben, létrejött a szabad államokból alakuló Dunai Konföderáció, a kis országok nagy szövetsége virágzik, Európa legszabadabb és legfejlettebb vidéke (legalábbis ami a kontinenst illeti). A történelemkönyvek lapjairól ismerős nevek bukkannak fel lépten-nyomon, néhányan kissé más szerepben, mint ahogy azt tudjuk, a városi élet autentikus és pezsgő, Bence nemhiába történész, kiváló világot épített. A kellemes környezet azonban nem mindenkinek tetszik: a Konföderáció minden szabadsága ellenére szerb szeparatisták és egy titokzatos, sötét alak fenyegetik a nemzetek egységét. 

Amellett, hogy valóban emlékeztet Jules Verne regényeire és kémponyvákra a sztori, A szivarhajó utolsó útja a Sky kapitány és a holnap világa c. dízelpunk filmre hasonlít: léghajók, a kor kísérleti vagy csak megálmodott csúcstechnológiájának használata, pilóta (vagy ebben az esetben magát időnként annak mondó) főszereplő, minden lében kanál újságíró ex-nő, titokzatos ellenfél, kemény és dögös kémnő és a sablonokat az érdekes háttérvilág ellensúlyozza. 

(a kép forrása: Old Budapest)

Kossuth Lajos unokája, Kossuth Csaba - nagyapjához hasonlóan - az események közepébe keveredik, amikor a vonatot, melyen Belgrádba utazik, megtámadják és ellopnak tőle egy fontos levelet. Ez végzetes események sorozatának egyik, de talán legfontosabb eleme: a fekete köpenyt és cilindert viselő archetipikus "főgonosz" célja egy harci célokra fejlesztett léghajó - a regényben "szivarhajó" - megszerzése, mellyel olyan mértékű terrorcselekmény elkövetésére nyílna lehetőség, amire a mi világunkban csak százötven évvel később volt példa. Sajnálatos módon hősünkről valami miatt mindenki azt hiszi, hogy áruló lett, így kénytelen menekülni és bujkálni. Ebben viszont segítségére van egy jól képzett kémnő, aki kiválóan elboldogul a belgrádi alvilágban éppúgy, mint magasabb társadalmi körökben és mindez, az izgalmak fokozása és a fontosabb szereplők nemi diverzitásának növelése mellett elég jó indok a teremtett világ alaposabb bemutatására is. 

(a kép forrása: VSteam)

Talán unalmas, hogy állandóan a világon pörgök, de valahol korábban már leírtam (szerintem nem is egyszer), hogy a jól összerakott környezet mennyire fontos egy történet szempontjából. Ha él és működik, mint A szivarhajó utolsó útjának világa, még a laposabb és nem túl emlékezetes karakterek is megbocsáthatók. Teljesen mindegy, hogy mennyire valószerűtlen Kossuth Csaba viselkedése bizonyos helyzetekben, ugyanúgy nem érdekel, mint Nemesházi talán jó szándékú, de felületes színpadiassága, Reményik Teodóra "szőkenős" ravaszkodása, Ana Pejnović Lara Croftot és bármelyik, tetszőleges sorozatszámú terminátort megszégyenítő képességei. Ha a világ egyben van, én, mint olvasó benne élek legalább addig a két-három óráig. És ha ez egy olyan világ, ahol megépítették a budapesti Nagykörút helyére tervezett csatornát, legszívesebben benne is maradnék. 

(a kép forrása: Fővárosi Levéltár)

 Minden felróható elsőkötetes/ponyvaregényes hibája ellenére jó kis kötet ez. Élveztem az olvasását és a sorozatindító funkciónak is megfelel - de ha valami miatt nem lenne folytatás, akkor is megállja a helyét. Az Egyenlítői Magyar Afrikánál sokkal jobban tetszett és Anthony Sheenard Vitézi becsület c. novellájában szereplő második világháború környéki  kornál is lényegesen vonzóbb a 19. század vége és az akár aktuális együttműködési iránymutatásnak is felfogható Konföderáció. Nagyon remélem, hogy nem marad ennyiben a történet és további kötetekkel találkozhatunk a Duna-menti Köztársaság történetéből, ha pedig valaki még mindig nincs meggyőzve, olvassa el ezt az interjút a szerzőkkel. 


--
Kiadási év: 2012
Első megjelenés: 2012
Eredeti cím: -
Fordító: -
Oldalszám: 230
Ár: 2980,- (borító), 2235,- (agavebolt

A példányért köszönet az Agave Könyvek kiadónak és Lobo kitartó szervezésének. 

4 megjegyzés:

  1. Ezt a Sky kapitányt már mióta meg akarom nézni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már írtál egy körvonalaiban némileg hasonló regényt... :D

      Törlés
  2. Kedvet csináltál hozzá, pedig ezt nagyon ki akartam hagyni - gőzpunktúladagolásom van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vészesen gőzpánk, éppen csak árnyalatnyi van a regényben a hangulatból. Olvass bele, szerintem érdemes.

      (Igazság szerint jó "rendes" steampunk történettel nem is találkoztam még, egyre inkább hajlamos vagyok azt hinni, hogy csak díszítőelemként van értelme...)

      Törlés