2011. május 29., vasárnap

Izing Róbert: Támadás az űrből! - A nagy budapesti ufóinvázió

"Támadás az űrből! - A nagy budapesti ufóinvázió" Egy könyv ilyen címmel és borítóval, 2011-ben? Ez vagy valami vicc, vagy olyan dolog, amit alaposabban szemügyre kell venni.
Az Agave Könyvek könyvheti újdonsága sci-fi ponyva a kifejezés legnemesebb értelmében: komolyan nem igazán vehető, de annál szórakoztatóbb és pörgősebb történet, ami a vége felé némi tanulságot is tartogat. Munkában vagy vizsgaidőszakban megfáradt agyaknak kiválóan pihentető olvasmány Izing Róbert retro-scifije, csapjatok le rá június 2-6. között a Könyvhéten az Agave standjánál, vagy találkozzatok személyesen a szerzővel a könyv bemutatóján, május 31-én.


A szerzőről:
Izing Róbert 35 éves, két újságíró-diplomája van és televíziós műsorszerkesztőként dolgozik. Társrendezőként két dokumentumfilmet készített Tibetről, illetve tavaly a dalai láma látogatásának sajtóreferense volt és már írja a következő regényét.

A történetről:
A függetlenség napja és a KEEC - A nagy világ-regatta a két mű, ami elsőre beugrott a sztorival kapcsolatban, de ezeken kívül még egy halom klasszikus sci-fi, főleg filmek hatása érhető tetten a regényben, részben építőelemként, részben kikacsintás formájában. Izing ötven év késéssel, de megteremtette azt, ami a magyar sci-fiből eddig hiányzott: színvonalas ponyva, aminek a szórakoztatás a célja és ennél nem is igen akar többet.

2015-ben bolygónk ufótámadás célpontjává válik - a kis, szürke lények (!) repülő csészealjaikon (!) hol máshol csaphatnának le, mint az Amerikai Egyesült Államokban? Csak egy dolgot néztek be a telepatikusan kommunikáló (!), rovarszerű társadalomban élő (!) jószágok: mégpedig azt, hogy egy kis, közép-európai ország hozzájuk hasonlóan fejlett technológiával rendelkezik. Egy titkos alföldi kutatóbázison ugyanis már régóta dolgoznak olyan űrhajókon, melyek segítségével könnyedén föl lehet venni a harcot az idegenekkel. Mialatt a Pumi egység öt fegyelmezetlen pilótája ha nem is magyar égen, hanem az USA fölött, de magyar ufóval lövi az ellent, országunk pillanatokon belül a világ figyelmének középpontjába kerül, de sajnos az emberiséget elpusztítani kívánó földönkívüli flotta vezetőjének érdeklődését is fölkeltik. Az eredmény pedig nem más, mint a nagy budapesti ufóinvázió.

A regény persze nem pusztán a klasszikus ufóinváziós történetek magyar utánzata, az kevés lenne. Egyszerre paródia és tisztelgés, rajongói munka és olyan írás, amiből hiányzik az elsőkönyves szerzők sok hibája, egy könyv, ami új színt hoz a magyar fantasztikus irodalmi palettára. Biztos vagyok benne, hogy (a hozzám hasonlóan) a komolyabb sci-fiket kedvelők gyanakvással fogadják a könyvet, nekik üzenem, hogy engem már az elején meggyőzött és végig szórakoztatott.

A kiadásról:
Agave puhafedeles formátum, figyelemfelkeltően retro borító (tömegközlekedési járműveken kicsit furán éreztem magam vele), mást nem igazán tudok írni róla.

Egyebek:

Könyvtrailer (nekem nem tetszik, de azért van ilyen is)

Teljes borító a történetben nem szereplő robottal...
...ami innen lehet ismerős. 



Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2011
Eredeti cím: -
Fordító: -
Oldalszám: 318

A kötetért köszönet az Agave Könyvek kiadónak, itt vehetitek meg, ha a Könyvhétről lemaradnátok. 

4 megjegyzés:

  1. Remélem, hogy olyan szórakoztató lesz a könyv, mint ahogy azt a borítója sugallja. Feltétlen elolvasom!:)

    VálaszTörlés
  2. Pont olyan, mint a borító, illetve azért annál néhány csavarral és sok poénnal jobb :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem szenzációs. Megrajzolja pusztuló világunk és rögtön át is formálja azt. Humor és szórakozás. Könnyed és elgondolkodtató. Remélem, hogy lesz még ilyen.

    VálaszTörlés
  4. Néhány hasonló kötet még elfér az amúgy nem túl nagy magyar könyvpiacon, szóval lehet reménykedni :)

    VálaszTörlés