2011. május 8., vasárnap

David McCandless: Az információ gyönyörű - Infografika


Szeretnéd tudni, hogy mennyi széndioxid jut a légkörbe egy tonna disznóhús előállítása során?* Elgondolkoztál már azon, hogy Izlandon, Csehországban, Vietnamban vagy Kubában magasabb-e az ateisták aránya?** Nem tudod, hogy mi az a Caffé Breve?*** Foglalkoztat, hogy mivel harmonizál az édeskömény?**** Mit hallgatnak legtöbben a last.fm-en?***** A facebookos statsztikák alapján az év melyik időszakában leggyakoribbak a szakítások?****** Ha nem, az sem gond, ebben a könyvben sokkal több téma felbukkan, mint amennyi beleférne egy blogbejegyzésbe és a világ iránt minimálisan érdeklődő olvasó egészen biztosan talál benne érdekes dolgokat. 

Először csak egy gyors megnézésre került a kezembe David McCandless könyve, Az információ gyönyörű, aztán pár héttel később megnyertem a kiadótól, azóta véletlenszerűen belelapozgatok időnként, egyben végigolvasni nem annyira jó. 


A szerzőről: 
David McCandless újságokba és magazinokba ír, emellett dizájner is, ebben a könyvben e két szakterületet ötvözte meglehetős sikerrel. 

Arcszőrzet és áldozatok (via)

A tartalomról: 
Színes ábrák, grafikonok, statisztikák, táblázatok, grafikák, számok és szövegek kis túlzással szinte bármiről, ami felmerülhet témaként. Elsősorban szociológiai jellegű persze, de nagy mennyiségben tartalmaz mást is, legyen az környezetvédelem, zene, gasztronómia vagy alakváltó gyíkemberek. Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki találkozott már továbbküldős mailekben vagy fészbúkra jópofa (jópofának szánt) blogokról belinkelve infografikákkal, de ha mégsem, akkor katt ide és ha tetszik, a könyvbe is érdemes belenézni. Nem csak kockáknak ajánlott, bölcsész létemre is élveztem (gyanítom, hogy jobban, mint az előbbiek - éljenek a sztereotípiák ;))

Én azért maradok a papírkönyveknél... (via)
A kiadásról: 
Igényes kötet, a kiadó teljesen jól átgondolta, hogy az ilyen könyvet lapozgatni fogják, kihajtani és beszélgetni fölötte, úgyhogy a kötés elég strapabíró és nem túl szoros, és a borító is félkemény. Kívül-belül színes és csupa ábra, ez magyarázhatja a borsos árat, de szerencsére akcióban vagy nyereményjátékban is hozzá lehet jutni. 

Az infografikák infografikája (via)
Egybek: 
A szerzőnek van weboldala
és a fészbúkon is megtalálható



Kiadó: Typotex
Kiadási év: 2010
Eredeti cím: Information is Beautiful
Fordító: Rozsnyói Pál
Oldalszám: 256


11 tonna
** Kuba < Izland < Csehország < Vietnam
*** 1 rész eszpresszó-kávé, másfél rész gőzölt tej+tejszín, fél rész tejhab
**** balzsamecet, csirke, étcsokoládé, zöldbab, kecskesajt, fehérhúsú hal, méz, félzsíros sajt, gomba, narancs, borsó, sovány sajt, rizs, spenót, szőlő
***** Coldplayt
****** karácsony után

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése