2011. március 14., hétfő

Lovranits Júlia: A varjasboszorka

Bár egy mesekönyvről szól, ez a bejegyzés maga a megelevenedett sci-fi. Lovranits Júlia magával ragadó mesekönyve ugyanis még nem jelent meg, tehát a nem túl távoli jövőből írok róla :) 
A blogot nézegetve kideríthető, hogy felnőtt férfiember létemre nem vetem meg a meséket, de az érdeklődésem elsősorban népmesékre irányul a "műmeséket" pedig bizonyos távolságtartással szemlélem (na jó, Lázár Ervin pl. kivétel). 
A varjasboszorka két története viszont levett a lábamról... 


A szerzőről: 
Lovranits Júlia végzős biológushallgató (később környezeti neveléssel szeretne foglalkozni), imádja a madarakat és a meséket. Hatodikos kora óta ír novellákat (A varjasboszorka az első regénye), melyekkel eredményesen szerepelt versenyeken és több kiadványban is megjelentek; illetve tizennégy éves kora óta aktívan tevékenykedik a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei helyi csoportjában és a székesfehérvári Vadmadárkórháznak is segít. 
Nem csak írni szokott, a múlt hétvégi Holnemvolt Fesztiválon élőben is meghallgathattam a mesemondását :) 

A történetről: 
A boszorkányoktól a legtöbb gyerek félni szokott. Teodóra viszont barátkozni szeretne velük, amivel enyhén szólva is meglepi Borbolyát, Hertát és Frugilegát, a három boszorkát. Azok mégis ráállnak, innentől pedig Teó számára megelevenedik a mesevilág: jóságos és kevésbé barátságos boszorkányok, madarak és más állatok, manók és egyéb varázslények, varázslatos gyógynövények, csillagok, világvégi kastély, királylány és lovagja, de még egy valódi mesemondó is felbukkannak a kalandok során. És ha ez nem lenne elég, ott vannak mellé Juli tarka és hangulatosan aranyos rajzai is. 
Gyönyörűen színes leírások és gazdag fantáziavilág, felnőttkönyvként urban fantasy lenne, így viszont egészen valódi mese, pont olyan, amit gyerekkoromban is szívesen olvastam volna. Szórakoztat és tanít: a madarak és úgy általában a természet szeretete sugárzik minden egyes oldalából, elképesztően kellemes és vidám hangulatúak a történetek. Nem a levegőbe beszélek és sört csokit sem kaptam érte: tényleg végigmosolyogtam az egészet :) 

A kiadásról: 
Jön-jön-jön :) 

Egyebek: 
Teodóra (by: LJ)
egy kedélyes csillag (by: LJ)
Borbolya (by: LJ)
Frugilega, a varjas boszorka (by: LJ)

Kiadó: hamarosan... :) 
Kiadási év: -
Eredeti cím: -
Fordító: -
Oldalszám: -

2 megjegyzés:

  1. Miau, szeretem a varjút! És ha már varjú, Lázár Ervin mellett kivételt tehetnél a Krabat a Fekete Malomban-nal is. (olyan van, hogy rural fantasy? :D) http://www.goodreads.com/book/show/10318855-krabat-a-fekete-malomban

    VálaszTörlés
  2. (Jogos, ez is jobbára vidéken játszódik :D)
    Még nem hallottam róla, alkalomadtán belenézek.

    VálaszTörlés