2016. február 9., kedd

John Coates: A félszerzet órája

A kockázatvállalás biológiája a pénzpiacokon? Ha pusztán a címből kellene megtippelnem, hogy miről szól A félszerzet órája, gondolkodás nélkül azt mondanám, hogy biztosan egy steampunk regény, hobbitokkal a főszerepben. 

A borítóról és az eredeti címről (The Hour Between Dog and Wolf) a Time Between Dog and Wolf c. koreai akciósorozat jutott eszembe, amiből még 2008-ban láttam jó másfél részt, de a valóság még ettől is eléggé távol van. John Coates a pénzpiacok kereskedőinek viselkedését vizsgálja neurobiológiai szempontból, ami első ránézésre rettentően száraz és unalmas témának tűnik, valójában viszont legalább olyan izgalmas, mintha egy csapat hobbit viszontagságait követnénk a fogaskerekekkel és fűzőkkel teli, viktoriánus Angliában. 

Szeretem az interdiszciplináris kutatásokat. Hiába foglalkoztak egy témával rengeteget egy adott szakterületen belül, más nézőpontból, új megközelítéssel nagyon sokszor egészen váratlan és hasznos eredményeket lehet elérni. És ha ezt megfelelően olvasmányos stílusban is sikerül tálalni, mint amilyen péládul A félszerzet órája, eljuthat a kvázi-laikus közönséghez is.John Coates fiktív kereskedőcsoportjának tagjai, valós kollégáikkal egyetemben, azt hiszik, hogy mindennapi munkájukat racionális elméjük, gyors reakcióik és intuíciójuk vezérli. A felszínen ez nem is áll különösebben távol az igazságtól, de ha benézünk a “motorháztető” alá, valami mást találunk. Coates vizsgálatai szerint jóval kevésbé tudjuk irányítani saját magunkat, mint azt hinni szeretnénk, tetteinket igen jelentős mértékben szervezetünk biokémiája határozza meg, ami a civil életben is nem kívánt eredményekhez vezethet, ha pedig olyan összegekről van szó, mint amiket a nagyobb tőzsdéken mozgatnak, és értelemszerűen ezzel arányos gazdasági hatásokról, akár globális szinten is megérezhetjük a kereskedők hormonháztartásának hullámzását. 

Ami talán még izgalmasabb is, mint ha a monoklis-pofaszakállas Szauron seregei gőzhajtású lépegetőkön támadnák az ízlés szerint fűzőt vagy cilindert és a kötelező jetpacket viselő ember-tünde szövetséget, miközben Frodóék pilótaszemüvegben, mechanikus végtagkiegészítésekkel felszerelve igyekeznének Mordor felé, hogy belepottyantsák a Végzet Acélkohójának tüzébe az Egy Zsebórát (mind fölött). A különbség annyi, hogy amiről A félszerzet órája szól, valóság, amit a saját bőrünkön is tapasztalunk, elég csak a 2008-as gazdasági világválság máig tartó hatásaira, vagy a kínai tőzsdei válságra gondolni. 

(illusztráció: MaisterArt)
Coates stílusa kifejezetten jó, a szakirodalmi igényességű szöveget rendszeresen lazítja humorral, anekdotikus betétekkel és filmszerű (illetve leginkább lassított felvételekre emlékeztető) életképekkel. De nem csak emiatt merem a tőzsdézés felé kacsintgató humánbiológusokon és a kereskedési folyamatot minél alaposabban megérteni kívánó brókereken kívül másnak is ajánlani a könyvet.

Ugyan az átlagos olvasó valószínűleg soha nem fog részvényekkel kereskedni, élete során elég sokszor kerül stresszhelyzetbe, vagy éppen hajszolja magát öntudatlanul is kockázatvállalásba, és ilyen esetben hasznos lehet, ha tisztában van a jelenség hátterével is. A testünk biokémiai reakciói általában gyorsabbak annál, ahogy tudatosul bennünk az adott szituáció, de ha felismerjük, hogy mi történik, és képesek vagyunk megállni egy pillanatra, hogy átgondoljuk, valóban érdemes-e ész nélkül menni előre, amikor nyerő szériában érezzük magunkat, vagy éppen túlzott óvatossággal cselekedni, amikor negatív hatások értek, az rendkívül hasznos lehet. Az extrém végletek között hullámzó teljesítménynél mindig jobb a kiegyensúlyozott, legyen szó kereskedésről, sportról vagy magánéletről, és ha a könyv nyújtotta pár óra tartalmas és érdekes időtöltés után csak ennyi marad meg, már érdemes volt elolvasni.

--
Kiadó: Typotex
Kiadási év: 2015
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: The Hour Between Dog and Wolf
Fordító: Farkas Nóra
Borító: Sosity Beáta
ISBN: 978-963-2798-50-9
Oldalszám: 423
Ár:  4500,-  3375,- a kiadónál, 1500,- e-könyvben
--

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése