2015. szeptember 14., hétfő

Röviden - Képregény 2015

A képregények helyzete elég mostoha: amellett, hogy magyarul viszonylag kevés jelenik meg és az is drágán, én is általában csak időkitöltőnek használom őket két "normál" könyv között, amikor éppen nincs kedvem újba kezdeni, de azért olvasnék valami rövidet. Egy kivétellel (Sandman 2.) az alábbi nyolc is ilyen, de csak három olyan volt (In Real Life, Kóbor lovagMy Japanese Husband Thinks I'm Crazy), amire tényleg azt mondom, hogy kár lett volna kihagyni.


Cory Doctorow - Jen Wang: In Real Life
Egy régi molyos ismerős megkért, hogy dedikáltassam neki, én pedig kihasználtam a lehetőséget és jól elolvastam. Az ilyenek miatt sajnálom, hogy sem a képregénykiadás, sem a nyelvoktatás nem működik rendesen Magyarországon, az In Real Life Doctorow egyéb munkáihoz hasonlóan egyszerre érdekes, szórakoztató és a szó pozitív értelmében tanulságos, érdemes legalább eredetiben elolvasni. Röviden arról van szó, hogy egy MMORPG-rajongó tizenéves gémerlány egy új játékba regisztrálva találkozik egy fura karakterrel, akinek segítségével rádöbben, hogy amerikai középosztálybeliként valójában elég szerencsés (ez amúgy egy átlagos magyar tizenévesre ugyanígy igaz), ráadásul aktívan tehet azért, hogy jobb legyen azoknak, akik a bolygó kevésbé kellemes országaiban élnek. Közben pedig olyan fontos témákat érint a történet, mint a gyerekmunka, a könnyű, de illegális pénzszerzés, az online zaklatás vagy a legtöbb csoportra valamilyen szinten jellemző kirekesztés. Jó a történet, szép a rajzolás és gondolatébresztő, mi kell még? 

Kiadó: First Second
Kiadási év: 2015
ISBN:  978 159 6436 58 9
Oldalszám: 175
Ár: 17.99$ 


George R. R. Martin: Kóbor lovag
Annak idején, a Robert Silverberg-féle Legendák antológiában találkoztam az azonos című novellával, ami egyébként emlékeim szerint az első történet volt, amit Martintól olvastam. A képregény gyakorlatilag ugyanazt tudja, csak persze jóval színesebb formában (és kiegészítve pl. a különféle nemesi családok címereinek rajzával): még bőven a Trónok harca ideje előtt egy Dunk névre hallgató fegyverhordozó ura halála után úgy dönt, hogy ha érvényesülni akar, akkor lovaggá kell válnia és meg kell mutatnia magát a következő nagy lovagi tornán. Így is tesz, közben pedig sokat tanul a lovagi életről és a világ működéséről, Martin szokásos stílusában. 

Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2006
Eredeti megjelenés: 1998
Eredeti cím: The Hedge Knight
Rajzoló: Mike S. Miller
Fordító: Békési József, Varga Péter
Borító: Michael WM. Kaluta, Mike S. Miller, Ted Nasmith
ISBN: 978 963 7041 86 9
Oldalszám: 152
Ár: 2950,- 


Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – A babaház
Sok jót hallottam Gaiman nagyszabású, képregényes munkájáról, úgyhogy tavaly beszereztem a magyarul megjelent négy részt, de egyelőre csak a második kötetig sikerült eljutni. Az első különösebben nem nyűgözött le, persze izgalmas vizuális technikákat használ és érdekesek a különféle (végjegyzetelt) utalások is, viszont maga a történet teljesen értelmetlen, sokszor közhelyes és mindenekfölött kusza. Nem összetett, hanem csak zavaros. Állandóan valami nagyon hatásosat, nagyszabásút, rendkívül fontosat vagy megdöbbentőt akar mondani, esetleg sokkolni az olvasót, de csak a szándék érződik, a hatás sajnos elmarad. A második részre azért már valamivel jobban beindul a sztori, de itt is ugyanez az erőlködés látszik, művészet helyett jobbára csak művészkedés, mondanivaló helyett végjegyzetes magyaráz(kod)ás. Azért ha már megvan a két következő is, előbb-utóbb folytatom, hátha sikerül kilyukadni valahova, de nem a közeljövőben. 

Kiadó: Cartaphilus
Kiadási év: 2010
Eredeti megjelenés: 1989-1990, 1995
Eredeti cím: Sandman - The Doll's House
Rajzoló: Mike Dringenberg, Michael Zulli, Malcolm Jones, Steve Parkhouse
Fordító: Totth Benedek
Borító: Dave McKean
ISBN: 978 963 266 148 3
Oldalszám: 236
Ár: 4480,-


Grace Buchele Mineta: My Japanese Husband Thinks I'm Crazy
Fogalmam sincs, hogyan bukkantam rá a szerző-rajzoló Youtube-csatornájára, melyen Japánban élő amerikai expatként különböző érdekes/szórakoztató/tanulságos videókat oszt meg. Mindenesetre a legelső videó, amit megnéztem, arról szólt, hogy nemsokára megjelenik az új képregénykötete és ennek alkalmából a korábbiakat is ingyen letölthetővé teszi az Amazonon. Nyilván nem hagytam ki ezt a lehetőséget sem, a párkockás, jobbára legfeljebb egyoldalas képregénykék pedig beváltották a hozzájuk fűzött reményt: egy csomó vicces sztori, tipikus keleti-nyugati mentalitásbeli különbségek, japán és európai furcsaságok, az alkotó japán férjének bohóckodásával fűszerezve. Japán-fanoknak kötelező, de bárki másnak is szívesen ajánlom, mert úgy vicces, hogy közben senkire nézve sem sértő, pár óra könnyed szórakozásnak ideális. Itt bele is olvashatsz a netes verzióba. 

Kiadó: Texan in Tokyo
Kiadási év: 2015
Rajzoló: Grace Buchele Mineta
Borító: Grace Buchele Mineta
ISBN: 978 099 0773 60 3
Oldalszám: 158
Ár: $14.50 / $7.43 (e-könyv)


Grant Morrison: Új X-men – E, mint eltörölni
Nagy nyári könyváruházas akció = olcsó kifutott képregények. A molyon elég jó értékeléseket kapott, úgyhogy beruháztam rá. A kissé szétesős füzet tényleg egész jó sztorit rejt, a rajzolás sem rossz, ennyiért mondhatni megérte. Különben nagyjából arról van szó, hogy az emberiség egy része még mindig fél a mutánsoktól és egy titkos, dél-amerikai laborban Bolivar Trask örökségét folytatva az Őrszemek új generációját fejlesztik, az X-Men feladata pedig értelemszerűen a fenyegetés semlegesítése. Akad némi (karakter-) dráma meg kemény szavak és látványos akció is, ráadásul (Pusztai Dániel előszavának köszönhetően) elegendőnek tűnik az X-Men univerzum felületes ismerete is, ami határozott előny.

Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2007
Eredeti megjelenés: 2001
Eredeti cím: E is for Extinction 
Rajzoló: Frank Quitely, Ethan Van Sciver
Fordító: Bárány Ferenc
Borító: Frank Quitely, Tim Towsend
ISBN: 978 963 87606 9 2
Oldalszám: 101
Ár: 2690,-


Brian Michael Bendis - David Finch: Újvilág: X-Men – Új mutánsok
Nagyjából ugyanazt írhatnám, mint az előzőnél, azzal kiegészítve, hogy ez nem csak szétesősnek tűnik, hanem konkrétan annyira gyenge a ragasztás, hogy az utolsó lapok maguktól kijárnak és nem is mertem harminc foknál jobban kinyitni, nehogy az egész darabjaira hulljon. A sztori egy fokkal érdekesebb, viszont túlságosan nagy (mondhatni központi) szerepet kapnak olyan karakterek, akiket nem kedvelek. Egynek szintén elmegy, ha valaki szereti a műfajt, de az igazi gyöngyszemekért valószínűleg eredetiben kell olvasni a Marvel-képregényeket (na jó, azért a Rozsomák - Snikt! kizárólag Nihei Cutomu rajzai miatt is gyakorlatilag mindent ver).

Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2008
Eredeti megjelenés: 2004
Eredeti cím: Ultimate X-Men: New Mutants
Rajzoló: David Finch
Fordító: Kvaszta Ádám
ISBN: 978 963 9861 03 9
Oldalszám: 135
Ár: 2995,-


John Byrne – Chuck Dixon – David Lloyd – David Wenzel: Üvegfolyosó és egyéb történetek
Soha nem érintett meg különösebben az Aliens franchise, pedig megnéztem néhány filmet és pár könyvet is elolvastam. Túlságosan hasonló sémát követ a legtöbb (pénzéhes cég vagy kapzsi ember azt hiszi, hogy az alien jó játék, pedig nem, és általában majdnem mindenki meghal), de kíváncsi voltam, hogy novellahosszúságú képregényekben esetleg képesek-e az alkotók újítani valamit. A szándék érezhetően megvolt, sikerült négy, elsőre változatosnak tűnő sztorit összeszedni, de egyik sem különösebben emlékezetes. Oké, az alienfészekbe küldött malac egypoénos története mókás a maga módján, ahogy a lándzsás-baltás-hosszúkardos vikingek portyája/erőpróbája is a "sárkány" ellen, a másik kettő ellenben totál felejthető. És ha ez nem lenne elég, az első és a harmadik képregénynek még a rajzolása is kifejezetten ronda, ilyen téren egyedül a vikinges értékelhető. Ötszázat azért talán megért.

Kiadó: Cartaphilus
Kiadási év: 2009
Eredeti cím: Earth Angel / Glass Corridor / Pig / Stalker
Rajzoló: John Bryne, David Lloyd, Flint Henry, David Wenzel
Fordító: Uray Márton
Borító: David Lloyd
ISBN: 978 963 266 109 4
Oldalszám: 100
Ár: 2480,- 


John Arcudi – Richard Corben – Jay Stephens – Eduardo Risso: Aliens – Szemfényvesztés és kísértet
Itt már nem voltak különösebb illúzióim, úgyhogy a két történetben egy-két jól elhelyezett poén/ötlet még kellemes meglepetést is okozott, különben masszívan középszerű az egész. A Szemfényvesztés rajzolása szintén ronda, a Kísértet nagyjából olyan "elmegy" kategória, mint az Üvegfolyosóé. Határozott előny viszont, hogy ezt már kettőötvenért beszerezheti a szemfüles érdeklődő. Különösebben nem lenne feltűnő a hiánya egyik Aliens-képregénykötetnek sem, akkor már inkább plusz két Hellboyt kellett volna kiadni helyettük.

Kiadó: Cartaphilus
Kiadási év: 2009
Eredeti cím: Alchemy / Wraith
Rajzoló: Richard Corben, Eduardo Risso
Fordító: Uray Márton
ISBN: 978 963 266 117 9
Oldalszám: 96
Ár: 2480,- 


Legközelebb jön némi ismeretterjesztő, meg mindenféle egyéb, vegyesen.  

--
Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése