2013. május 30., csütörtök

Könyvhét 2013 - sci-fi és fantasy újdonságok, megjelenések

A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok 2013. június 6-10. között kerül megrendezésre, központi helyszíne a budapesti Vörösmarty tér. 

Sajnos a honlap nem az igazi, az időzített megjelenésekről itt sincs szó. A dedikálásokról már igen, de hogy mit dedikál vagy kicsoda az illető, az hiányzik a meglehetősen átláthatatlan listából, úgyhogy a hagyományokat folytatva megint összeszedtem kiadó szerint rendezve, hogy milyen sci-fi és fantasy műfajú (stílusú, zsánerű stb. - szimpatikus aláhúzandó) könyvek fognak megjelenni. A következő bejegyzésben a dedikálásokról és egyebekről lesz szó, az a lista már közel sem ilyen hosszú, viszont annál érdekesebb. Jó nézelődést és ha netán kimaradt valami, szóljatok!

Ad Astra: 
Végre megjelenik a tavaly óta várt Ray Kurzweil könyv (ami nem sci.fi, hanem ismeretterjesztő, de a témája miatt ott a helye minden sci-fi olvasó könyvtárában), mellé érkezik a kiadó első magyar szerzős regénye, egy elgondolkodtató ifjúsági regény Jane Rogerstől, illetve a tavaly hatalmas sikert aratott A felhúzhatós lány szerzőjének új könyve is. 
Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma
Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra. 

Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén

A szingularitás korában intelligenciánk egyre inkább nem biológiai alapokra kerül át, és billiószor hatékonyabb lesz, mint manapság. Új civilizáció hajnalán járunk, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk biológiai korlátainkat és megsokszorozzuk kreativitásunkat. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik. 

Lőrinczy Judit: Ingókövek

Sztálingrádot elátkozta a neve. A németek és szovjetek több százezer áldozatot követelő csatájáról mindenki hallott már – ám a másik, melyet a város és a halál vívnak egymással, évszázadok óta folyik, és mind a győzelem, mind a vereség lelkekbe kerül… Wilhelm Galler, a magányos mesterlövész életre kelő szobrok és különös látomások között bolyong a néptelen városban; Wolfgang Lindt hadnagy a lelkét elemésztő emlékek elől menekülne, ám Sztálingrád nem ereszti; Galina, a pilótanő a Volga túlsó partjáról száll az elátkozott vidék fölé; a sztálingrádi Vaszilij pedig ismeretlenné vált utcákon kísérti a sorsot – és próbálja lefizetni a végzetét. Négy ember, szembenálló felek, akiket azonban mégis összeköt a közös sors és a láthatatlan gúzs, amelyet Sztálingrád font köréjük. 

Paolo Bacigalupi: Hajóbontók 

Húsbavágóan kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább.A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el… ha sikerül megmenekülniük az üldözőik elől. A Hajóbontók 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra.

Agave: 
Magyar urban fantasy (az első fejezet alapján ígéretes darab) és a nagysikerű vámpíros sorozat tizenkilencedik része, előbbi mindenképpen kívánságlistás. 
Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó (Az Anita Blake-sorozat 19. része)
Anita Blake élete lecsendesedett, majdnem normális hétköznapjait éli St. Louis-ban - már amennyire normális hétköznapokat élhet egy hivatásos vámpírhóhér és szövetségi rendőrbíró - amikor egy vámpír a múltból bejelentkezik. Minden Sötétségek Anyját elméletileg elpusztította egy robbantásos merénylet. Ugyanakkor hogyan lehetséges elpusztítani egy vámpírt, aki megteremtette magukat a vámpírokat? Meg lehet ölni egy istent? Eddig nem sikerült, és most ez az isten, pontosabban istennő, úgy érzi, eljött a nap, hogy végre hatalmába kerítse Anitát és Amerika összes vámpírját.
Minden Sötétségek Anyjának tetteit az vezeti, hogy szentül hiszi: Jean-Claude, Anita és a vérfarkas Richard Zeeman triumvirátusa elegendő hatalmat ruházhatna rá, hogy ismét testet ölthessen, és megvethesse lábát az Új Világban. Csakhogy a test, amire a fogát feni, már foglalt. 

László Zoltán: Egyszervolt (olvasható részlet)

TE IS AZT HISZED, HOGY A MESÉK CSAK A KÉPZELET SZÜLÖTTEI? 
TALÁN JOBB IS ÍGY. 
AZ IGAZSÁG NÉHA KIFEJEZETTEN ÉLETVESZÉLYES.
Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete. Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.
Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.

Ciceró: 
Ifjúsági urban fantasy sorozat második kötete, az első részt nem olvastam, de a fülszöveg alapján akár még érdekes is lehet. 
John Stephens: A Kezdet Könyvei 2. - A tűz krónikája
Elmúlt a viharosan mozgalmas tél. Kate, Michael és Emma szeretnének tovább kutatni eltűnt szüleik után, ám a fenyegető veszély miatt Stanislaus Pym, a varázsló elrejti őket a Reménytelen és Javíthatatlan Árvák Edgar Allan Poe Otthonában, mert dr. Pym azt gondolja, hogy ott majd biztonságban lesznek.Óriási tévedés!
Ellenségeik hamarosan rábukkannak a gyerekek nyomára. Elkezdődik a hajtóvadászat, amely Kate-et száz évvel visszaküldi a múltba, New York veszedelmes és varázslatos városába. Miközben a testvéreihez próbál visszajutni, találkozik egy titokzatos fiúval, akinek a sorsa szorosan – és vészjóslóan – fonódik össze a lányéval.
Közben Michael és Emma meg akarják keresni a Kezdet Könyveinek második kötetét. A nyomokat követve eljutnak egy rejtett világba, ahol el kell viselniük félelmetes sarki viharokat, fel kell kutatniuk egy ősi, harcos rendet, szembe kell szállniuk rettenetes szörnyetegekkel. Megtalálja-e Michael és Emma a Tűz legendás krónikáját, megtanulnak-e élni a könyv hatalmával, még mielőtt örökre elveszítenék Kate-et?

CorLeonis: 
A CorLeonisnál a kellemesen szórakoztató Thursday Next sorozat második része (olvasandó, az első kötetről több mint négy éve írtam egy rövid bejegyzést) és a Tündérkrónikák sorozat spinoff trilógiájának első kötete jelenik meg.   
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Jasper Ffforde kitűnő második regényében folytatódik a Jane Eyre esetben elkezdődött ötletgazdag, fordulatos és elképesztően eredeti irodalmi kaland – ismét a találékony és rettenthetetlen irodalmi zsaru, Thursday Next főszereplésével. Mivel élete szerelmét, Tedet nemlétezővé teszi a korrupt Góliát Konszern, Thursday kénytelen beállni a regényeken belül működő rendőrség, a Juriszfikció kötelékébe, ahol is kiképzőt és társat kap Dickens Szép remények című regényének szereplője, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében. Miután elsajátítja új szakmájának csínját-bínját, Thursday vakmerő kirándulást tesz Poe A holló című versében, fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még Beatrix Potter egyik mesekönyvében is akad dolga. Fergeteges kalandjai során életveszélyes véletlen egybeesések célpontjává válik, hitelesítenie kell egy gyanús körülmények között felbukkant új Shakespeare-darabot, és ha ez nem volna elég, meg kell akadályoznia, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra ragacsos, rózsaszínű zselévé váljon… 

Karen Marie Moning: Iced - Megnyílik az ég

(nem találtam fülszöveget)

Delta Vision:
Jó hír a magyar scifi-rajongóknak: a Genderkrónikák a Delta Visionhöz került és folyamatosan fognak megjelenni az egyes kötetek, az első a Könyvhétre. Ezen kívül kapunk még egy adag MAGUSt, illetve további klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy-történeteket is, illetve egy újrafordított Korongvilág-regényt. 
Eric Muldoom: Éjféli erdő
Vakmerő kalandozók kísértik a szerencséjüket e kötet lapjain! Barbár harcosok, boszorkányok és varázslók, elfvadászok és zsoldosok, ravasz tolvajok kutatnak elfeledett vagy sosem étezett kincsek után.
Egyesek titokzatos örökségüket keresik, másokat a bosszúvágy fűt, vagy épp saját démonaik elől menekülnek…
Az elátkozott erdőségek mélyén vámpírok és lidércek rejtőznek, a sötét tündérmágiával átitatott földeken élőholtak és csontlovagok bolyonganak, vérfalók és ördögök állnak lesben...
E különleges gyűjteményben tizenhárom történetet válogattunk ki Eric Muldoom legjobb klasszikus- és dark fantasy elbeszéléseiből, izgalmas és emlékezetes kalandozásra invitálva a Tisztelt Olvasót! 

Ta-mia Sansa: Genderkrónikák 1 - A menekülés éve

A XXII. században az emberiség több álma is valóra válik: létrejön az Egyesült Országok Szövetsége, amely a világ összes államát egységbe tömöríti, és megtörténik a kapcsolatfelvétel egy értelmes idegen fajjal is. Úgy tűnik, az emberiség beléphet az aranykorba, de ez csak a látszat. A Szövetséget üzleti érdekek kusza hálója szövi át, és a vezetők legtöbbjének egyetlen célja van: mindenkit engedelmes bábbá formálni.
Ebben a világban éli a gazdag, unatkozó feleségek felszínes mindennapjait Sandra Manul, akiről csak kevesen tudják, hogy valójában a múltja elől keresett menedéket a magas rangú Ítélő, James mellett. Miközben az árnyak, amelyek elől elfutott, utolérik, olyan döntéseket kell meghoznia, amelyek nem csak a saját, hanem az egész emberiség sorsát megváltoztatják.
A Gender krónikák első kötete, A menekülés éve bevezető egy olyan világba, ahol a hagyományos nemi szerepek és az egyensúlyi társadalom ütközik össze egymással – mindez pedig egy olyan jövőben történik, amely akár könnyen valósággá is válhat. 

T. R. Salty: Pre Bellum Atlantis és más mesék

Minden valamire való fantáziatörténet a „mi lenne, ha?” felvetéssel kezdődik. Az emlékezetesebbje be sem éri alkalmi magyarázatokkal: az eshetőségek mintázatából összefüggő valóságot alkot, ahol minden válasz újabb kérdést teremt, az igazságok úgy rétegződnek egymásra, akár egy lépcsős piramis szintjei… és éppoly konokul őrzik a régmúlt titkait.
A Bellum Atlantis szerzője ebben a kötetben az ókori keleti hadszíntér megnyitásának előzményeit tárja elénk – a konfliktusét, mely a háborúk világtörténetének számolatlan áldozata közül csak a legkiválóbbaknak ad második esélyt. Lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a kezdetekhez, és az emberiség bölcsőjénél zajló küzdelemben ördögökből angyalokká, a végzet vak eszközeiből hősökké legyenek. 
Terry Pratchett: Kisistenek (új fordítás)
KEZDETBEN VALA AZ IGE.
ÉS AZ IGE A KÖVETKEZŐ VALA: HÉ, TE!
Mert Tezsvér novícius a Kiválasztott.
Tezsvér egyszerű fiú. Nem tud sem írni, sem olvasni. Csak a dinnyéit szokta kapálni, és nem vágyik másra, csupán békére, igazságosságra és testvéri szeretetre.
Illetve arra, hogy az inkvizítorok most már legyenek olyan kedvesek, és hagyják abba a kínvallatását.
A legeslegjobban azonban azt szeretné, ha az istene valaki mást választana ki magának… 
Wayne Chapman: Megkövült napvilág
Wayne Chapman pozíciója több szempontból is egyedi Ynev kristályégboltjának tartóoszlopai közt. Egyfelől azért, mert ő áll a legrégebben a helyén: a burokba zárt világot regényei, A Halál havában (1990) és az Észak lángjai (1991) teremtették meg, a M.A.G.U.S. alapkönyve (1993) ezek alapján, az ő irányításával rendezte be a játékosok számára Ynev színpadát. Másfelől azért, mert oszlop létére sem hajlandó középen megmaradni. A renieri homály mezsgyéjétől a boomeni költőiség magaslataiig bárhol megállja a helyét – e kettő vegyüléke teszi olyan hatékonnyá és emlékezetessé novelláit, melyekkel világát máig alakítja. Gyűjteményes kiadásuk első kötetében a kalandozóké és a cselekményé a főszerep. A hetedkor alkonyának háborúk és intrikák dúlta Ynevén járunk, ahol mindennek ára van az istenek hamis aranyán, a napvilágon kívül, a valódi bűbája alól pedig egyetlen teremtett lény – legyen az ilanori bárd, elf kuplerájos vagy kahrei orvlövész – sem vonhatja ki magát.

Főnix:
Ifjúsági fantasy-sorozat első része, határozott fejlődést mutat a kiadó borítóügyben a korábbi köteteikhez képest. 
P. J. Hoover: Smaragdtábla
(nem találtam fülszöveget)
Fumax: 
A Fumax sajnos nem kapott standot a Könyvhéten, de ettől függetlenül természetesen kihozzák a betervezett két újdonságukat. 
Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek
Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.
Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.
Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.
A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok - egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent. 

Michael J. Sullivan: Riyria krónikák 2. - Avempartha - Az elfek tornya

A TITKOT EGY TORONY REJTI.
A SZÖRNYETEG LEGYŐZHETETLEN AKADÁLY.
A MEGOLDÁS MOST IS A KÉT TOLVAJ.
Amikor egy nincstelen fiatal nő felbéreli Royce-ot és Hadriant, hogy segítsenek megmenteni távoli falucskáját egy ismeretlen éjszakai támadó portyázásaitól, hőseink újra a varázsló Ezrahaddon bűvkörébe kerülnek. Míg Royce az ősi elftorony rejtélyét próbálja megfejteni, Hadrian megkísérli felkészíteni a falu népét a láthatatlan gyilkos ellen. Ismét egyszerű kardlopással kezdődik minden, ám a szokás szerint az események sűrűjébe csöppenő kalandoraink az Elan jövőjéért folyó harc kulcsfiguráivá válnak...
Az elfek tornya a magával ragadó Riyria-krónikák második kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.

Gabo:
Egy darab kellemesen minimalista borítójú sci-fi, ha még a sztori is jó, akkor ott a helye a polcon. 
James Smythe: A felfedező
Néhány fős expedíció indul a mélyűrbe azzal a céllal, hogy az emberiség megismerje a Naprendszer legtávolabbi pontjait. A legénység tagja Cormac Easton is, akit újságíróként azzal a feladattal bíztak meg, hogy egy blogon dokumentálja az utazás eseményeit. Amikor azonban az űrutazók felébrednek a sztázisból, holtan találják a kapitányukat...

Galaktika (Metropolis Media):
A Galaktikánál a Könyvfesztivál volt az igazán nagy durranás az első félévben, a Könyvhétre nem nagyon készülnek, de azért a jobbára filozófiai és vallástörténeti munkáiról ismert román szerzőtől kiadnak egy érdekesnek ígérkező novellagyűjteményt. 
Mircea Eliade: Dionüszosz kertjében
Egy bukaresti nyelvtudóst villámcsapás fiatalít meg, három idős hölgynek pedig egy forradalmi rákgyógyszer adja vissza időről időre ifjúságát. És nemcsak ezek az emberek vándorolnak múlt és jelen között, hozzájuk hasonlóan maguk az írások is bebolyongják legújabbkori történelmünk útvesztőjét, melynek sötét zugaiban titkolt szerelmek, emberi drámák, hősiesség és árulás húzódnak meg. Hol a második világháború borzalmai idéződnek meg szemünk előtt, hol a 60-as évek kommunista diktatúrájának grand guignolja, de bármilyenek is a díszletek, a tét mindig az egyén, a művész, sőt a művészet szabadsága, a gondolatok, a fantázia leláncolhatatlan, örök szárnyalása.
A hétköznapi eseményekben is a rendkívüliséget kereső krónikás nem más, mint a román származású, de emigrációba kényszerült neves filozófus és vallástörténész, aki tudományos munkássága mellett szépíróként is világhírre tett szert. A Különös kalandok, a Serampuri éjszakák és a Honigberger doktor titka szerzőjének újabb nyolc remekbe szabott történetével ismerkedhet meg az olvasó e kötetben, köztük azzal („Hamis ifjúkor”), melyből maga a hollywoodi sikergyáros, Francis Ford Coppola készített 2007-ben mozifilmet. 

Pongrác: 
Ifjúsági sci-fi sorozat második része, a kiadónál általában minőségi dolgok szoktak megjelenni (A vándorló palota, Idődetektívek sorozat) és ez is annak tűnik, megfelelő korosztálynak jó ajándék lehet, hogy nyugton maradjon, amíg mi bevásárolunk a fentiekből :) 
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa 
A feltalálópalánta Félix, a számítógépzseni Net és a könyvmoly Nika kalandjainak második kötetét tartod a kezedben: egy újabb lebilincselő történetet barátságról, eszement találmányokról, fantasztikus élőlényekről, mesterséges intelligenciáról, csínyekről, zűrökről, időutazásról, titokzatos jelenésekről és titkos ügynökökről; meg mindarról, ami ezzel jár – például a világ megmentéséről. 
Ha pedig mindez nem csigázott volna fel eléggé, az alábbi kérdésekre is választ kapsz a XXI. század egyik legmenőbb ifjúsági bestsellerét olvasva: 
Esznek-e embert a húsevő növények? • Füstöl-e a tealevél? • Milyenek a robotpincérek? • Megnyerhető-e a II. világháború az ezredforduló után? • Léteznek acélerdők? • Ingerelhető-e a múlt? • Vajon mit keres egy metrókocsi a tengerfenéken? • Hogyan jutunk el Varsóból Londonba percek alatt?

Ha eljutottál idáig, biztos vagyok benne, hogy egyetértesz: ez a Könyvhét is elég jó felhozatallal büszkélkedhet, a Könyvfesztivállal együtt pedig olyan komolyan megdobja az év első felében megjelenő könyvek listáját, amit a második félévben még csak megközelíteni is nehéz lesz - de azért bízom a kiadókban. Kíváncsi vagyok, hogy ti miket néztetek ki a listából, írjátok meg hozzászólásban :)

--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

1 megjegyzés:

  1. Egyszer kiskoromban hallgatom a Garázst, Nagy Feró olvassa felfele a koncerteket, egyszer csak az Eddához ér és hirtelen megtorpan: Mi? Ezt a diszkós bandát is nekem kell bemondanom?

    VálaszTörlés