2012. szeptember 30., vasárnap

Dan Simmons: Hyperion bukása

Az előző kötet és Balázs tavalyi értékelése után, az Endymion megjelenésével egy időben most végre én is elolvastam a Shrike zarándokai történetének folytatását. Bár a Hyperion bukása kevésbé koncentrál a zarándokok személyére, mint Dan Simmons korábbi regénye, a korábban megismert karakterek elég komoly szerepet kapnak: egészen pontosan rajtuk múlik az emberi világ jövője. Illetve ennél több is: a Számkivetettek és a Mag mesterséges intelligenciái is nagy várakozással tekintenek az Időkriptáknál zajló események kimenetelére - a Hyperion, a Periféria apró és jelentéktelen bolygója az események központjává válik.  Ez nem áll meg békés szinten, háború van kibontakozóban, olyan háború, amilyenre senki nem számított, háború, melyet nem lehet egyszerűen megnyerni vagy elveszíteni. Minden túlságosan nagy jelentőségűvé válhat, a legapróbb cselekedet is emberek milliárdjainak sorsát döntheti el.


De nem ilyen egyszerű az egész. Ahogy a világ egyre jobban kinyílik, ahogy egyre több részletet ismerünk meg azokon kívül, amelyeket a Hyperionban mesélt el a hét zarándok, lassan egyre több rétege, egyre több dimenziója válik láthatóvá a valóságnak. Dan Simmons úgy dolgozik, mint egy bűvész, aki folyamatosan utalásokat tesz a soron következő trükkre, az embert mégis váratlanul éri a dolog és nem győz csodálkozni azon, hogy ezt milyen kiválóan összerakta a szerző. Rengeteg párhuzam, rengeteg utalás, nem csak Keats költeményével kapcsolatban, hanem a regényen belül is. Ezt a könyvet nem elég olvasni, egészben kell látni ahhoz, hogy az igazán ínyenc dolgokat is észrevegye az ember. 

Aztán bűvészből hirtelen átcsap szkeptikusba, aki istenkeresésről, tudomány által meghatározatlan jelenségekről és Végső Intelligenciáról ír, de mindezt csak azért teszi, hogy a két kötet alatt felépített, mágikusnak tűnő illúziót néhány mondattal - ha nem is lerombolja, de megmutatja a díszletek hátulját, a titkos csapóajtókat és zsinórokat, a trükkös világítást. Ezzel lesz kerek és igazán kiváló a történet, de aki hozzám hasonlóan az első kötetben megszokott "csodákra" számítva áll neki az olvasásnak, kissé csalódott lesz a végén. 

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2011
Első kiadás: 1990
Eredeti cím: The Fall of Hyperion
Fordító: Huszárik András
Oldalszám: 636
Ár: 3480,- 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése