2012. február 4., szombat

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte

Az idei év első bejegyzése az Agave kiadó első 2012-es megjelenéséről szól. A kiadó egyébként elkényezteti a sci-fi kedvelőket, jövő héten jön a Marsbéli krónikák legújabb kiadása is. 
Philip K. Dick legújabb magyarul megjelent regénye, a Frolix-8 küldötte kellemesen kiforrott munka, nem olyan elborult, mint a szerző hírhedtebb regényei, ugyanakkor Dick kedvelt témái itt is szépen előkerülnek. A regény könnyen olvasható, nem is túl hosszú, Philip K. Dick rajongóinak ugyanúgy jó lehet, mint a szerzővel még csak most ismerkedőknek. 

A szerzőről: 
Philip Kindred Dick furcsa hangulatú, az érzékelt valóságot rendszeresen megkérdőjelező történeteiről ismert a sci-fi olvasók között. Egyedi stílusa sok rajongót vonz és nem egy szerzőre hatással is volt és a kritikusok is elismeréssel fogadták számos írását - bizonyítja ezt egy Hugo-díj (1963 Ember a Fellegvárban), két Brit SF-díj (1967 Palmer Eldrich három stigmája, 1979 Kamera által homályosan), és egy John W. Campbell-emlékdíj (1975 Csordulj könnyem, mondta a rendőr). 

A történetről: 
A Frolix-8 küldötte történetének idején az emberiség egy része gyors mutáción esett át, melynek oka tulajdonképpen ismeretlen. A hatás nem olyan volt, mint a hét évvel korábban bemutatkozó X-Men univerzumban: változatos szuperképességek helyett pusztán az érintettek mentális tulajdonságai változtak. Az általánosan jelentkező megemelkedett matematika intelligenciaszinten kívül többen telepatikus képességekre is szert tettek, néhány prekog is előfordul (akik valószínűségi alapon előre tudják jelezni a jövőt) és az ismert emberi logikán túli logikai módszerek alkalmazására is képesek. 
Értelemszerű, hogy ők vezetik a bolygót, a régi embereknek esélyük sincs szellemi munkavégzésre mellettük. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, vannak olyanok, akinek nem tetszik ez a fajta rendszer és az elnyomás ellen lázadnak. Általában csak a hagyományos módon: röpiratokkal, titkos találkozókkal és tiltott szerek fogyasztásával: ebben a világban az alkohol a legszigorúbban üldözött drog, egy sörért életfogytiglan jár, a bárokban viszont bármelyik nagykorú rendelhet fenmetrazin-hidrokloridot (efedrin?) acetil-szalicilsavval, ha éppen olyan kedve támad. 
A legtöbb forradalomnak van egy nagy, szinte már mitikus magasságokba emelkedő vezetője is, ez az elem sem hiányzik: Thors Provoni ugyan jó ideje eltűnt és az állami híradások rendszeresen beszámolnak arról, hogy már csak napok kérdése a búvóhelyének megtalálása és fölszámolása, a történetünk idején éppen visszatérni készül a Földre segélykérő útjáról. Az emberiség viszont még nem kolonizálta a világűrt, a segítség tehát csak egy idegen fajtól származhat, akik talán nem is lesznek annyira önzetlenek. 
Dick itt is kísérletezik valamelyest az emberi kapcsolatokkal, de az igazi játék nagyságrendekkel tágabb színtéren zajlik, gyakorlatilag a teljes emberiség viselkedését vizsgálja egy merőben szokatlan helyzetben, ami ugyan hasonlít némileg az ismert földi diktatúrákra, de az egészen biztos, hogy (a vártakkal ellentétben?) egyetlen ufóinváziós történettel sem mutat egyezést. 

A kiadásról: 
A megszokott agavés sablonforma, a borítódizájner viszont nem erőltette meg különösebben magát és a teljes regény helyett csak a fülszöveget adhatták neki oda munka előtt. 

Egyebek: 
A könyvből egy részlet itt olvasható

hátsó borító fülszöveggel
az első kiadás borítója (ők sem olvasták előtte a könyvet)


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2012
Eredeti cím: Our Friends from Frolix 8
Fordító: Pék Zoltán (W. B. Yeats versét Rab Zsuzsa fordította)
Oldalszám: 222
Ár: 2880 Ft / € 11,30

A kötetért köszönet az Agave Könyvek kiadónak, a könyv 25% kedvezménnyel kapható náluk. 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése