2010. november 11., csütörtök

Hurd koncert (mongol kulturális évad 2010, első rész)

Az idei év a mongol kultúra iránt érdeklődőknek sokféle programot tartogat(ott). Kezdődött a Magyar-Mongol Baráti Társaság holdújévhez kötődő rendezvényével még februárban, melyen egy az 1950-es évek környékén készült ismeretterjesztő filmet is levetítettek Mongóliáról, aztán tavasszal a mongol-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából Magyarországra látogatott a mongol miniszterelnök, mely eseményen az ELTE, a Magyar Tudományos Akadémia és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársai tartottak előadásokat, illetve fotókiállítást is rendeztek. Ősszel a Hurd mongol rockegyüttes adott felejthetetlen koncertet az A38 hajón, egy nappal később pedig egyéb mongol zenészek, énekesek és táncosok mutatták be tudásukat a Hagyományok Házában, illetve tegnap a Makadám Mérnök Klub adott (viszonylag szűkös) helyet A Földgömb expedíciós szakosztálya által rendezett előadásnak. 

Egyik kedvenc mongol együttesem, a Hurd nem sokkal a mongol rendszerváltás után, 1993-ban alakult, tagjai mára neves, több díjjal kitüntetett zenészek, akik sok új mongol zenekar megalakulását is támogatták. Mérlegük jelenleg hat stúdióalbum, három koncertlemez és egy válogatásalbum. Mindezt természetesen úgy érték el, hogy zseniálisan jó rockzenét játszanak és a szövegeikben sem hódoltak be a globalizmusnak: a könnyűzenében népszerű angol nyelv helyett mongolul énekelnek, vállalva, hogy így kevesebb emberhez jut el a zenéjük. 
Részletesebben a koncertről a hajtás után:

A helyszín, mint fentebb említettem, az A38 állóhajó volt, ami inkább közepes méretűnek mondható, és valószínűleg a rossz időpont (vasárnap hét óra) és a gyenge reklám (az ELTE mongol szakján még most is kötegekben állnak a meghívók, amiket csak két nappal az esemény előtt küldött el a Fővárosi Önkormányzat) tehetett arról, hogy nem volt tele, az ingyenesség pedig nem tudta ellensúlyozni ezt, de még így is jó kétharmados helykihasználással működött a nézőtér. És hogy miért írtam a távol-keleti hangulatot? A közönség legalább nyolcvan százaléka mongol volt, valószínűleg gyorsabban terjed az infó a belső kommunikációs csatornákon :) 

Fél héttől hétig pakolászás és közepes háttérzene jellemezte a hajó belsejét, miközben egyre többen érkeztek. Hét után pár perccel, egy a Fővárosi Önkormányzattól (?) érkezett nő lépett a színpadra és nem túl összeszedett beszédet mondott arról, hogy idén van a mongol-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanadik évfordulója (mely Ázsiában jeles szám) és ezért rendezik ezt a koncertet meg a többi eseményt is idén, majd miután szórványos tapsféle közepette lesétált, színpadra léptek a zenekar tagjai, akiket a közönség már lényegesen nagyobb hangon üdvözölt. 

Bemelegítésnek a Minii mongolt játszották: 

Majd következett talán harmadiknak a némileg ugrálósabb Aliv bos, amikor is rájöttek, hogy hülyeség, ha egy rockkoncert alatt székeken ülnek az emberek, úgyhogy szépen összecuccolták az ülőalkalmatosságokat és az eddig ücsörgő vagy hátul szorongó nép összekeveredve mozoghatott ritmusra.
Fölösleges lenne leírni a másfél órás koncert teljes számlistáját, meg nem is emlékszem mindre, ezért csak a legfontosabbakat emelem ki:



Bi durtai



Arwan gorwan aash, az egyik kedvencem :)



Chono, a farkasról elnevezett szám szintén kedvenc, pörgős, hangulatos. 



Hongor setgel, pihenésképpen egy lassú, lírai szám... (a klipben az afrofonott hajú mongol gitáros azért érdekes látvány :D)



Ekh oron, gyönyörű, dallamos zene, a videót pedig a szép képek miatt is érdemes megnézni.



Hamag Mongol, ez az a szám, amit akárhányszor meghallgatok, még a szöveg tökéletes megértése nélkül is megborzongat. Sikerült néhány meglepett-elismerő pillantást begyűjteni a koncert alatt, amikor a Hurd a tomboló visszatapsolásnak engedve eljátszotta ezt a számot és én, a kevés európai egyikeként, nyilván hibásan ugyan, de annál lelkesebben énekeltem. 


A magyar közönség kedvéért valamely' rejtélyes okból előadták egyébként papírról nézve a "Száz forintnak ötven a fele" című enyhén gáz kocsmadalt, illetve a visszatapsolás után nagyon profin, minden puska nélkül az Omega "Gyöngyhajú lány" c. számát. 
Ennél már csak az lesz jobb, ha Ulánbátorban ugrálhatok az első sorban ;) 



10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehetett! Irigyellek érte!

    Vajon mi lehet a gyöngyhajú lány mongolul? жинжүү үстэй охин? :)

    VálaszTörlés
  2. Jó is volt, az egyetlen negatívum kb. az volt, hogy ezt is túlhangosították, mint általában a legtöbb koncertet. De végre hallhattam élőben őket és azért az sem utolsó élmény, amikor az ember egyszer csak azt veszi észre a Hun c. szám közben, hogy a mongol szak nyelvi lektora, egy ötven körüli bácsi, ott áll egy sorral előrébb, feleségestül :)
    Valami olyasmi lehet, de ezt te úgyis jobban tudod, viszont így ma is tanultam egy új szót :)

    VálaszTörlés
  3. Remélem valamikor lesz Алтан Ураг koncert is .

    VálaszTörlés
  4. Wow! Mekkora jó! Remélem, hamarosan Mongóliából tudósítasz :))

    VálaszTörlés
  5. Nem akarom elkiabálni, de elvileg jövőre lesz olyan is... :)

    VálaszTörlés
  6. Komoly?
    De jó!
    Ezt ismered? Egy belső-mongóliai han banda:
    http://www.youtube.com/watch?v=Eh-yafzptuQ&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=cDrlGveRYsI&feature=related

    VálaszTörlés
  7. Elvileg hárman vagyunk, akik pályázhatunk tavasszal a következő őszi részképzéses ösztöndíjra, ketten akik szeretnénk is, és úgy tudom, hogy négy helyet szoktak meghirdetni... :)
    Aha, fészbúkon láttam, hogy belinkelted Melindához és belehallgattam, az viszont nem egészen világos, hogy han kínaiak miért csinálnak lemezt ilyen címmel :)

    VálaszTörlés
  8. Háát, végül is belső-mongóliában élnek :)

    A mongol ösztöndíj még mindig a hideg időszakra esik?

    VálaszTörlés