2008. december 31., szerda

Soós Viktória: Japán turistaszemmel

Vegyes érzelmekkel nyitottam ki a könyvet, leginkább az ötlettelen borító és az ilyesmi, nagyalakú-albumszerű könyvekkel kapcsolatos tapasztalataim miatt. Általában sablonképeket szoktak tartalmazni a Fujiról, cseresznyefákról, éjszakai Tokióról és szamurájnak öltözött nagypapákról, sablonszövegekkel vegyítve.
Elég hamar kiderült viszont, hogy ez a könyv a látszat ellenére valami más, valami sokkal jobb. Az író egy ösztöndíjas diák, aki egy évet tölthetett Japánban és élményeit rögzítette, amiből egy érdekes, izgalmas és informatív könyv született, aminek egyetlen hátránya, hogy 34x24,5 centis, vagyis kicsit nehezen szállítható. Ha kisebb lenne, akkor minden Japánba készülőnek kötelező felszerelési tárgynak ajánlanám, így csak otthoni olvasgatásra.
A sok szép kép mellett akad egy kis japán nyelv- és lélektan (elrettentésképpen), na meg élmények, információk, tapasztalatok színes egyvelege: emberek, ételek, mesék, fürdők, szentélyek... Valami olyasmi könyv ez, amilyet én is szeretnék megírni.



Kiadó: Tóth Könyvkereskedés és Kiadó kft.
Kiadási év: 2008
Eredeti cím: -
Fordító: -
Oldalszám: 112



Ebben az évben már nem lesz több bejegyzés, ezúton kívánok mindenkinek békés, vidám és persze olvasnivalókban gazdag újesztendőt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a kedves összefoglalót - jól esett olvasni, örülök, ha valamit át tudtam adni Japánból és Japánról. Sem a borítóképet, sem pedig a címet nem én választottam sajnos...
    Eredeti munkacíme a "Japán kezdőknek - az Algásrizstől a Zenkertekig" lett volna...
    :-)
    Üdvözlettel,
    Soós Viktória

    VálaszTörlés
  2. Üdv,

    Nincs mit :) Őszintén szólva ez a cím sokkal jobban tetszik, a kiadó lehetett volna egy kicsit bátrabb és megtarthatta volna... De úgyis a tartalom a lényeg, azzal kapcsolatban meg maximum az átírásba tudnék belekötni, ami az átlagolvasónak viszont nagy eséllyel fel sem tűnik :)

    VálaszTörlés