2014. július 9., szerda

Steven Saylor: A nílusi rablók

Rejtélyek, élő legendák és egy nagyszabású bűntény a nagyszerű ókori város, Alexandria falai mögött és a Nílus deltájának vad vidékein - Steven Saylor új könyve, A nílusi rablók, színvonalas és izgalmas történelmi kalandregény. 

Steven Saylor történelmi krimisorozata az Agave egyik biztos pontja hosszú évek óta. A nílusi rablók szám szerint a tizennegyedik kötete Gordianus, a római nyomozó kalandjainak, és a közvetlen előzményével (A hét csoda) együtt inkább a kalandregényes vonulatot képviseli. Gordianus itt még fiatal, romantikus lelkületű idealista, tulajdonképpen maga a történet is inkább ifjúsági (mondjuk tizenöt éves kortól fölfelé), de ez egyáltalán nem válik hátrányára. 

Ahogy az utószóban is írja, Saylor megunta a római periratok, véres történetek és öndicsőítő visszaemlékezések olvasgatását és belevetette magát az ókori görög irodalomba. Ebben a regényben is ez a hatás érvényesül (elég erőteljesen), ami elég jót tesz a klasszikus hangulatnak. 

A modern nyugati időszámítás kezdete előtt 80-90 évvel meglehetősen viharos időszakot éltek át a Földközi-tenger vidékének lakói. Belviszályok és polgárháború a birodalomban, háború a közvetlen határvidékeken, Egyiptomban lázadások az uralkodó ellen - egyik sem kedvez a nyugalmas életnek. Szerencsére Gordianus nem veti meg a kalandokat, persze aki húszévesen végiglátogatta az ókori világ hét csodáját, attól nem is lehet azt várni, hogy otthon üljön. A nagy utazás után immár két éve Alexandriában él, nyomozgat, rejtélyeket fejt és rabszolga-szeretőjével múlatja idejét, ahogy egy ilyen társadalmi státuszú ifjú rómaihoz illik. Az idill persze nem tart örökké, a dolgok a még épp szórakoztatónál is mozgalmasabban alakulnak és Gordianus csakhamar azon kapja magát, hogy útja a Nílus deltájának kevéssé civilizált vidékére vezet. 

Az ókori Alexandria (az Agora c. film plakátjának részlete)
A nílusi rablók érdekes regény. Folyamatosan a modern gondolkodásmód és az ókori hangulat közötti, ebben az esetben igencsak vékony mezsgyén egyensúlyoz, próbál egyszerre korhű lenni és megfelelni a huszonegyedik századi olvasó ízlésének. Ez rendkívül nehéz feladat, még Saylor rutinjával sem sikerül mindig tökéletesen, de összességében jól teljesít. Krimik esetén még az átlagnál is kevésbé illik spoilerezni, úgyhogy a történetről nem is árulok el többet. A majdnem-végkifejletet persze már Saylor elárulja az első fejezetben: az ifjú Gordianus bizonyos események folytán kalóznak áll, akik a kor egyik legnagyszabásúbb rablását készülnek végrehajtani (kis túlzással az Ocean's Eleven és Indiana Jones találkozik az ókorban): a cél Nagy Sándor színarany szarkofágjának eltulajdonítása. Ideáig persze sok kalandon, fordulatos eseményeken keresztül vezet az út, aztán az ominózus szarkofágrablás után is jön egy-két érdekes csavar, ahogy annak lennie kell.

Összességében azt kaptam, amit vártam: egy nem túl bonyolult, de azért fordulatos és jó gondolatokkal teli, komoly hozzáértéssel megírt, ókori kalandregényt. Nem mondhatnám, hogy túl gyakran olvasok ilyeneket, a legutóbbi a Karthágónak vesznie kell volt tavaly ősszel, előtte meg talán a Turms, a halhatatlan - nagyjából másfél évtizede. Szerencsére mindhárom teljesen más megközelítést alkalmaz, más a történet és a regény célja is, úgyhogy legalább a változatosság megvan, ha már ilyen ritkán kerül ókori történelmi regény a kezembe. A Total War regénysorozatot nem tudom, hogy folytatják-e egyáltalán magyarul, Waltarit viszont újra kéne olvasni és A nílusi rablók Saylor többi regényéhez is meghozta a kedvemet. Gordianus jó karakternek tűnik kalandregény-főhősként és az idősebb, komolyabb verziója is, az időrendben későbbi történetek értékelései alapján.

Nyári olvasmánynak ideális, sodró lendülete, élvezetes cselekményvezetése és könnyed szerkezete miatt; a hőségben pedig nem is kell akkora erőfeszítés ahhoz, hogy Egyiptom partjaihoz képzeljük magunkat. Azonban több szimpla nyári limonádénál (az a Hogyan rohanj a vesztedbe), a figyelmesebb olvasó egészen komoly mélységeket vehet észre a regényben, amik gyakran kimondatlanul, csak az egyes karakterek hozzáállásában, cselekedeteiben, vagy itt-ott elejtett félmondatokban nyilvánulnak meg. És ez az, amitől egy regény igazán jó lesz, ha a kötelező köröket már teljesítette, és ezért merem ajánlani a kalandos történetek rajongóinak, tizenéves kortól bármeddig.

--
Kiadó: Agave
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2014
Eredeti cím: Raiders of the Nile
Fordító: Heinisch Mónika
Borító: Kuszkó Rajmund
ISBN: 978 61 5546 810 0
Oldalszám: 397
Ár: 3380,- (borítóár) / 2535,- (Agavebolt) / 2280,- (e-könyv)
--

A Szubjektív Kultnaplót itt is követheted: FacebookGoogle+Twitter és Moly.hu.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

2 megjegyzés:

  1. Szia, meg tudnád írni, hol vehető meg a regény e-könyvként? Köszi a segítséget, Viola

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A DiBooknál érdemes körülnézni, a közvetlen előzmény (A hét csoda) is kapható náluk e-változatban.

      Törlés