2011. június 19., vasárnap

Anthony Sheenard: Vadászat egy szimurgra

A Mysterious Universe sorozat jól ismert és talán meghatározónak is nevezhető része a kortárs magyar sci-finek. Könnyű, kalandos és jól megírt történetek általában, valahonnan a többé-kevésbé távoli, tarka jövőből, semmi különösebben magasröptű gondolat, de szórakoztatóak (és végső soron ez az irodalom egyik legfontosabb szerepe vagy mi). Utoljára tavaly októberben adták ki A Démoncsászár fejvadászait Dave Howard (Mészáros László) tollából, a héten pedig a sorozat egyik ötletgazdája, Anhony Sheenard (Szélesi Sándor) szokásos hőse, York Ketchikan következő kalandja jelent meg, melynek címe és központi eleme a Vadászat egy szimurgra.

A szerzőről: 
Szélesi Sándor húsznál is több regényt, háromszor ennyi novellát és sorozatok, filmek forgatókönyveit is jegyzi. 2007-ben Európa legjobb sci.fi írójának választották, de a fantasy sem áll tőle távol. Amúgy meg bölcsész végzettségű (történész), ami kifejezetten jó dolog a sok természettudós hátterű sci-fi szerző között.

A történetről: 
York Ketchikan az Ellopni egy Chagallt c. kötetben önhibáján kívül feldúlta a Conques bolygót, majd amolyan bónusz-ajándéknak kapott egy időutazást, most pedig először is egy saját hajót szeretne, hogy kötöttségek és körözések nélkül közlekedhessen a galaxisban, de hát tudjuk, hogy kiről van szó: Ketchikan neve és a nyugalom ritkán fér meg egy mondatban. Hiába van az embernek pénze rogyásig, azért egy hercegi luxusjachtot féláron megkapni csábító, kiváltképp, ha a kedvezmény feltétele mindössze a nevezés egy képzeletbeli lény, a szimurg elejtéséért folytatott vadászatra, melyet hétévente rendeznek meg a Verenalison. 
A hangvétel néhol kicsit komolyabbra sikerült, főleg az első fejezet volt valahogy szokatlan az előzményekhez képest, de aztán hamar beindult az egész: tarka világ, akció, humor, kulturális utalások és némi kikacsintás a magyar netes SF közösségre. Ketchikan karaktere valamelyest árnyalódik, már amennyiben a korábban csak emlegetett hivatásos túszi múltnak itt egy-két szelete ténylegesen is megvillan, no meg a más történetekből már ismert realitásváltás jelensége is itt jelenik meg időrendben először. 
Azt nem tudom, hogy önálló regénynek mennyire működne (spoiler nélkül: talán riasztó lehet a random ötletek mennyisége a szent helyeken, vagy az egyébként kifejezetten stílusos túllőtt-realitásváltós rész), de egy sorozat sokadiknak megjelent részeként teljesen rendben van a kötet. 

A kiadásról: 
Keményfedél, nem hófehér és enyhén érdes, de hajlékony lapok, elgépelés vagy hasonló hiba talán ha kettő-három volt a könyvben (párbeszédben gondolatjel kimaradása pl.). Összességében kellemes, azt viszont szögezzük le, hogy az oldalanként tíz forint még akkor is drága, ha a többi kiadó is elszállt az árakkal. 

Egyebek: 
  • Fülszöveg: 
Miután York Ketchikan visszatér a huszadik századi Wormsbe tett időutazásáról a harmincadik századba, úgy dönt, vesz magának egy űrhajót. Unja már az ellene kiadott körözések és fejvadászok miatt kitörő balhékat, és szeretné elkerülni a felesleges bonyodalmakat az űrreptereken. Ám a kereskedő, akinél kinéz egy neki való luxusjachtot, visszautasíthatatlan ajánlattal áll elő: ha elejt egy szimurgot a Verenalis nevű bolygón, akkor ingyen megkapja az űrhajót. Ha nem sikerül levadásznia a teremtményt, akkor is csupán a vételár felét kell kifizetnie.

York könnyű kalandra számít, tekintve, hogy a szimurg csupán egy képzeletbeli lény. Az ardon szerzetesek ugyan hétezer éve rendeznek szimurg-vadászatokat, de még soha, senkinek sem sikerült megpillantania, vagy elejtenie egyetlen efféle bestiát sem. Vadászok, kalandorok, kalózok erednek a mitikus állat nyomába, és igyekezetüket látva York mégiscsak úgy dönt, komolyan veszi a feladatot – így is jól szórakozhat. Tetteinek következtében persze hamarosan nagyon sokan megharagszanak rá, s igyekeznek kiiktatni a valóságból – amit York Ketchikan nem hagyhat válasz nélkül… 

Anthony Sheenard, aki 2007-ben Koppenhágában megkapta az Európai SF Társaság Best Author díját, öt év elteltével újabb kalandra küldi a Mysterious Universe világának legendás főhősét. York Ketchikan több ezer fényévnyire a Földtől ismét belemerül a harmincadik század zűrzavarába, hogy a maga kissé őrült módján elkenje a rosszfiúk száját és megmentse a rászorulókat – vagy legalábbis valami hasonlót tegyen. 

Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadási év: 2011
Eredeti cím: - 
Fordító: - 
Oldalszám: 306

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése