2012. december 21., péntek

A hobbit - Váratlan utazás

Ha az éjféli premier ki is maradt, de hétfőn, a félévzáró zh-k és az első vizsgák között sikerült megnézni Peter Jackson legújabb Tolkien-adaptációját. Nem 48 FPS-verzióban, az IMAX-es nagy vásznat fontosabbnak éreztem látvány szempontjából a dupla képkockaszámnál. Legközelebb kiderül, hogy igazam volt-e, ezt nem tudom, hogy moziban megnézem-e még, de a következő részt jövőre már az új technológiával fogom. 

Amikor kiderült, hogy három, majd' három órás film készül ebből a rövidke regényből, nem tudtam, hogy mivel fogják kitölteni az időt, elvégre A hobbit zseniális mű ugyan, de attól még rövidke és A gyűrűk ura függelékei sem tartalmaznak annyi plusz anyagot, amiből a trilógiához mérhető hosszúságú filmeket lehet gyártani. Nos, ez sajnos nem volt alaptalan: a betoldott, Jackson-féle akciójelenetek és plusz szálak nem csak nevetségesek, hanem teljesen fölöslegesek is. Addig rendben van, hogy tulajdonképpen nem A hobbitot filmesítik meg, hanem Középfölde történelmének azt a szakaszát, amikor egyébként A hobbitban zajló események is történnek, de hogy plusz dolgokat minek kellett ehhez hozzáírni, azt nem értem. Mármint persze, kellett egy főellenség az első filmbe is, meg demonstrálni kellett a 48 FPS-t és a digitális 3D-t a rohanós-zuhanós-csúszós stb. jelenetekben (normál képkockaszám mellett ezek még látványra is élvezhetetlenek, nem csak történet szempontjából), de ez pont a megszokott középföldés hangulatot silányítja drága, de sekélyes akciófilmmé. 


A király visszatért hagyományosan mindig a Frodó nyáladzásáról szóló jelenetek kihagyásával nézzük, A hobbit esetében az értelmetlen akciójelenetek lesznek áttekerve, meg a szerencsétlen, nevetségessé tett Radagast. Mert nem elég, hogy Peter Jackson kihagyta A gyűrűk ura filmváltozatából Bombadil Tomát, de még a legszimpatikusabb varázsló, Barna Radagast karakterét is úgy elcseszte, ahogy azt csak lehet. Valami ilyesmi lehetett a megbeszélésen: 
"- És Radagast karakteréhez mi van eddig? Ne legyen szimpatikus, relatíve fiatal természetmágus, mint a könyvekben, a közönségnek más kell.
- Madárszaros haj és szakáll, begombázott nyökögés, szánalmas bohóc viselkedés. Így jó lesz?
- Valami még kéne...
- Mondjuk egy nyúlszán?"

Az. Nyúlszán. Nem Narnia ez, kedves druszám, hiába volt Lewis Tolkien haverja, ilyen crossoverre soha nem kapnál engedélyt, kár is próbálkozni. Ezzel csak a saját filmedet cseszed el. Persze az átlagprimitív közönségnek böfögő törpök, turházó trollok és szánalmas alakok kellenek, akiket ki lehet röhögni, de könyörgöm, valahogy A gyűrűk urát is sikerült ilyen olcsó és primitív eszközök nélkül megfilmesíteni, ide akkor minek? Ha nyújtani kell a filmet, hogy kijöjjön három is az anyagból, akkor inkább tessék belerakni teljes hosszúságában a törpök dalait, a Zöld Sárkány fogadót és a sasok fészkét (na persze néhány beszélő sastól meg már túl Narnia lett volna, mi?), amíg az amúgy is rövid alaptörténetből kimaradnak részek, szó ne legyen semmi betoldásról. 


Azért pozitívum is akad bőven. A látvány továbbra is lenyűgöző, a Magányos Hegy törpvárosa gyönyörű - nagyjából minden fantasyben azt hiányolom, hogy kevés a törpös rész, Móriából is csak alig villant meg valami, na ez majdnem kárpótol az eddigiekért, tényleg zseniális lett. Új-Zéland tájai valószínűleg feljavítás nélkül is szépek, de így teljesen középföldés a hangulat és Gollam is élethűbb mint valaha (ugyanakkor az orkok és vargok életszerűtlenül gusztustalanra sikeredtek néha). Martin Freeman nagyon jó választás volt az "ifjú" Bilbó szerepére, valamennyire hasonlít az öreg Ian Holmra és a szerepet is elég jól hozza, szerintem jobban, mint A gyűrűk ura színészei közül szinte bármelyik. Sajnos a törpök eredetileg színes csuklyái kimaradtak, azért valahogy szolidabban bele lehetett volna csempészni a realisztikusabbra hangolt jelmezekbe is a színeket, de így is egész jól megkülönböztethetővé tudták tenni őket - ámbár itt sem vagyok mindennel elégedett (mi az a baltadarab az egyik fejében és minek kellett egy másikat szellemi sérültnek megforgatókönyvírni?). A zene is hozza a szintet, kifejezetten jó lett A hobbit témája és ha röviden is, de örülök, hogy helyet kapott az egyik törpballada is. Itt-ott pedig még A gyűrűk ura témái is visszaköszönnek (pl. a hobbitoknál, tündéknél, móriai orkoknál). 

A hangulat szerencsére elnyomta a bosszantó hülyeségeket, a moziban sikerült teljesen belefeledkezni a filmbe és amikor vége lett, úgy jöttem ki róla, hogy azért ezt szívesen néztem volna még egy darabig... Na majd jövőre folyt. köv. 


A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről! 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése