2012. július 21., szombat

David Jones: Szerzetesek az űrben

A nem igazán kiforrott borító ne riasszon el senkit, belül kellemes ifjúsági kaland-scifi lapul. Nem követem igazán a mostanában megjelenő ifjúsági irodalmat, így az aktuális trendeket sem ismerem, az viszont biztos, hogy ezt a könyvet szívesen olvastam volna tizenkevés éves koromban. 
Jó kis kalandregény érdekes környezetben, a kezdeti hétköznapi problémákat hamar felülírja a kalóztámadás, egy rejtélyes műszaki hiba miatt az egész monostor-űrhajó bajba kerül, aztán a végkifejlet nem várt csavarokat hoz és még az utolsó oldalak is tartogatnak meglepetéseket, gyakorlatilag letehetetlen az utolsó három-négy fejezet közben. Nyári vagy év közben kötelezők helyetti melletti olvasmánynak is ajánlott darab :) 

Az űrbe telepített szerzetesi közösség nem új ötlet, ugyanakkor hálás téma. Nincs szükség hosszas leírásokra, kolostort vagy régi templomot mindenki látott már és minden tizenéves fiú pontosan tudja, hogy milyen egy űrhajó, a kettő ötvözete pedig csak valami nagyon menő és érdekes környezet lehet, ami tele van felfedezésre váró zugokkal. Sajnos Bartnek, a befuccsolt marsi telepekről érkezett szerzetesnövendéknek nincs ideje ilyesmire, a pilótatréning és a szerzetesi közösség alaptevékenységei közé tartozó kézműves kerámiakészítés ideje nagy részét leköti. Gyermeki énem itt is felragyogott, milyen tök jó lehet már egy hatalmas hajót irányítani a kapitány felügyelete mellett és közben összehaverkodni vele, lényegében a kollektíva egyetlen "civil" tagjával? Az edénykészítésre pedig így, bőven ezres nagyságrendű sci-fi történet elolvasása után mondom azt, hogy marhajó ötlet. Kellőképpen archaikus, nihilista szerzetesekhez illő tevékenység, ugyanakkor az űrhajóban fókuszált napsugarakkal égetés, mint rituális szertartás a Sol-hívő közösségben abszolút modern gondolat. 

A karakterképzés nem különösebben bonyolult, cserébe működik és nem erőltetett. Bart korának megfelelően viselkedik, a szerzetesek szerzetesként működnek, a kapitány vagány és ellenpontozza hitetlenségével és alkoholproblémáival a szentéletűeket, a kalóz velejéig megátalkodott, a lány pedig teljesen megfejthetetlen, ahogy ez már lenni szokott a tizenéves fiúk számára (gyakran később is ez a helyzet, de az most mindegy :P). Némelyik figura pedig még meglepetést is okoz... 

--
(nem a szerző, csak névrokon :P)
A fordításra nem lehet panasz, Bridge jó munkát végzett. Egyedül a borítótervezővel kéne elbeszélgetni, ha nincs kapacitás nagyobb munkát igénylő dolgokra, valami szép minimálborító is sokkal jobb lett volna, mint ez a kilencvenes évek számítógépes játékait idéző izé. 

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadási év: 2012
Első kiadás: 2008
Eredeti cím: Monks in Space
Fordító: Hudácskó Brigitta
Oldalszám: 186
Ár: 2280,- 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése