2008. augusztus 27., szerda

Banana Yoshimoto: Csipkerózsika álom


Hát, novellák. Japán novellák. Ez a két szó elég sok mindent elárul. A japán irodalom eleve különleges, a novella szintén színes műfaj, ha ezt a kettőt összerakjuk, olyasmit kapunk, ami nem feltétlenül átlagembernek (átlageurópainak) való.
Három novella található a kötetben, három elbeszélés az éjszakáról. Kötetlen időrend, múltba révedés, halál, álom, telefon...negatív életszemlélet, szinte az összeomlás küszöbén álló szereplők. Úgy lehet igazán megérteni, megélni ezeket a történeteket, ha nem akarjuk logikusan követni. Inkább félálomban elgondolkozva, felvéve a csapongó ritmust, mint amikor elalvás előtt a gondolatok táncot járnak. Lélektani novellák, az én ízlésemnek kicsit túlságosan is. Nem az "eksön" hiányzik, a negativitás túl sok.
Ugyanakkor az írónő pontosan ellentétes célt fogalmaz meg: "... Ha akadnának Önök között olyanok, akik hasonló hangulatban vannak, mint könyvem főszereplői, és esetleg éppen a történetek segítségével nyerik vissza bizakodásukat - akkor ez jelentené számomra a legnagyobb, az igazi boldogságot."


Kiadó: Trivium
Kiadási év: 2005.
Eredeti cím: Shirakawa Yofune
Fordító(k): Kóbor Márta
Oldalszám: 160

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése