2015. szeptember 9., szerda

Röviden - Sci-fi 2015

Ez rövidebb bejegyzés lesz, csak három könyvvel, ezek közül kettő ráadásul idei megjelenés, csak korábban nem kerültek sorra és időhiány miatt mostanában nem is írnék róluk hosszú értékelést. A lényeg ugyanaz: rövid értékelések az idén olvasott, de önálló bejegyzést nem kapott könyvekről. Most Scott Westerfeld Góliátja, Terry Pratchett és Stephen Baxter A Hosszú Föld c. regénye, illetve a J. Goldenlane visszatérését jelző Napnak fénye kerül terítékre.


Scott Westerfeld: Góliát
Westerfeld Leviatán-trilógiája friss színt hozott a magyar nyelvű ifjúsági irodalomba, Keith Thompson illusztrációinak és Vass Richárd borítóképeinek köszönhetően szó szerint is. Sajnálatosan ritka az ennyire igényes, tizenéves olvasóközönséghez szóló regény, a Leviatán, Behemót és Góliát viszont amellett, hogy szórakoztat, értelmes mondanivalóval is bír. A dízelpunk/biopunk téma rendkívül látványos, az alternatív történelmi felállás idősebbeknek is érdekes összehasonlításokra ad lehetőséget, ráadásul nem csak fiúknak szól (ahogy azt a háború és gépek miatt hihetné a sztereotípiákban gondolkodó ember), a visszajelzések alapján lányként is legalább olyan izgalmas. Tizenöt évvel ezelőtt nagyobb hatással lehetett volna rám, most viszont már elsősorban az ügyes technikai megoldásokat és a gyönyörű kivitelezést értékelem a kétségtelenül mozivászonra kívánkozóan mozgalmas, szórakoztató történet és pszichológiai szempontból is érdekes karakterkezelés mellett. 

Kiadó: Ciceró
Kiadási év: 201
Eredeti megjelenés: 2011
Eredeti cím: Goliath
Fordító: Kleinheincz Csilla
Illusztrátor: Keith Thompson
Borító: Vass Richárd
ISBN: 978 963 5398 80 5
Oldalszám: 578
Ár: 3990,- 


Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Föld
Pratchett számára nem ismeretlen a sci-fi, noha jobbára megmaradt a fantasy területén. A Hosszú Föld páros kísérlet: az idős Pratchett ötleteit az elismert sci-fi író, Stephen Baxter segítségével változtatta regénnyé. Ez könnyen félresikerülhetett volna, elég csak a nemkülönben zseniális Arthur C. Clarke késői, társszerzős műveire gondolni, de szerencsére nem ez történt, a példás együttműködésnek szórakoztatóirodalmi tekintetben kiváló történet lett az eredménye. Ugyan Pratchett humora és humanizmusa nem sziporkázik annyira, mint a Korongvilág-regényekben, így is bőven jut belőle az olvasónak, nagyjából mindent sikerült kihozni az egyes jelenetekből, amit csak lehetett. A legtöbb felfedezős történet két-három dimenzióban halad (utóbbi nyilván inkább az űrhajós sci-fik jellemzője), itt az átlépő-készülékeknek köszönhetően egyfajta negyedik dimenzió is belép a képbe, párhuzamos valóságok formájában. És hogy mihez kezd az emberiség, ha mindenki számára elérhetővé és könnyedén elkészíthetővé válik egy olyan eszköz, amivel eljuthat a "hosszú Föld" más rétegeire? Nos, ezt Pratchett és Baxter mesélje el inkább, én csak annyit teszek hozzá, hogy ideális belépési pont lehet Pratchett életművéhez. 

Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2015
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: The Long Earth
Fordító: Sziklai István
Borító: Giczi Gyula
ISBN: 978 963 395 101 9
Oldalszám: 455
Ár: 2990,-


J. Goldenlane: Napnak fénye
Annak idején, tizennégy-tizenhat éves korom körül Goldenlane volt az egyik kedvenc szerzőm, a Papírtigris és A szélhámos és a varázsló kivételével minden regényét legalább féltucatszor elolvastam és itt őrzöm a polcon. A Napnak fénye jelentősége azon kívül, hogy az írónő visszatérését jelzi, nagyjából másfél évtized hallgatás után, abban áll, hogy ráébresztett, mennyi minden történt azóta. Tizenévesen olvasva egészen máshogy működött volna, mint most, pár száz sci-fivel és fantasyvel, na meg némi extra élettapasztalattal később. A történet, a karakterek, a poénok, a csavarok, a beszólások ugyanazok, mint régen, most mégis kiszámíthatóak, egyértelműek, talán még esetenként sablonosnak is nevezhetném őket. Nem azt mondom, hogy Goldenlane regényei mellett ment el az idő, a talpraesett kamaszlányok és némileg naivabb fiútársaik különféle bonyodalmakba keveredése még mindig működik, elég csak körülnézni az elmúlt évek legtöbbet forgatott young adult regényei és hasonló közönséget célzó filmjei között. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a legtöbb történettípus akkor a leghatásosabb, ha az ember még keveset találkozott vele, egyébként az ismétlés elrontja a meglepetés élményét. Azoknak a tizenéveseknek viszont bátran merem ajánlani, akik megunták a vörös és egyéb pöttyöket és valami minőségibb, de még mindig könnyed szórakozásra vágynak. 

Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2015
Borító: Kovács Péter
ISBN: 978 963 395 103 3 
Oldalszám: 492
Ár: 2990,- 


A folytatásban pedig képregényezünk egyet. 

--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

2 megjegyzés:

  1. >a Papírtigris és A szélhámos és a varázsló kivételével minden regényét legalább féltucatszor elolvastam és itt őrzöm a polcon.
    Mi baj volt ezzel a kettovel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tetszettek annyira, hogy újraolvassam és/vagy beszerezzem őket.

      Törlés