2013. február 14., csütörtök

Kiss Ilona: Oroszország (Mindenki szellemi kalauza)

A "Mindenki szellemi kalauza" sorozat Japánról szóló részét kerülgetem már egy ideje, de az ára mindig visszariaszt. A második, Kínát bemutató kötetet kölcsön tudom kérni egy kedves barátomtól, de Oroszország is érdekel, úgyhogy amikor megtaláltam egy bizonyos helyen az eredeti ár kb. húsz százalékáért, annyit már gondoltam megér. Igazam lett, jó kis darab, előzetes terveimmel ellentétben nem dobom föl cserének és el sem ajándékozom, jó helyen lesz itt az egyik polcon, ahol csatlakozhatnak hozzá a társai is. 

Kiss Ilona belülről és elég mélyrehatóan ismeri az orosz kultúrát, a bevezető szerint harminc éve foglalkozik a témával fordítóként, tanárként, kutatóként és a moszkvai Magyar Kulturális Központot is vezette. Oroszországot és az oroszokat ismeri, jó stílusban ír, ideális választás vezetőnek a világ legnagyobb országába vezető foteltúránkon. 



Kiss Ilona az idegenvezető hangja, Vaszilij Popov (és Bánkuti András) pedig a szemünk a kirándulás során. Mindketten jól végzik a feladatukat, a szöveg kellő mennyiségű információt közöl szórakoztatóan, a felvételek pedig érdekesek és jól komponáltak, de a kettő sajnos nincs mindig összhangban. Nagyjából stimmel, általában az van a képeken, amiről az adott fejezet szól, de a képaláírások hiánya miatt ez nem mindig egyértelmű, időnként látszik, hogy teljesen mást ábrázol a fotó, de emiatt nem tudjuk meg, hogy akkor mégis mi is ez az épület vagy kik ezek az emberek, máskor pedig szól valamiről a szöveg, de nem jelenik meg fényképen, ezért hacsak az ember nem kezd el bőszen google-özni, nem érezni igazán, hogy mi is a jelentősége a dolognak. Azért általánosságban működik a kötet és az élmény is megfelelő, kellően aktualizált, de alapvető történelmi és közelmúltbeli ismereteket is közöl, kellemesen közvetlen, sztorizgatós stílusban.


Az alapvető földrajzi, történelmi és társadalmi tudnivalókról szóló fejezetek egyáltalán nem kötelező, száraz adatfelsorolásként kerültek a kötetbe, éppen ellenkezőleg: szórakoztatva építik az olvasó ismereteit és adják meg az alaphangot a kötet későbbi részeihez. Sok elem túlságosan is ismerős a magyar olvasónak: az oroszok sem tudják, hogy pontosan "honnan jöttek", politikai viták teszik zavarossá a korai történelmi időszakok kutatását, problémák vannak a nemzeti-etnikai kisebbségek integrációjával, az előző rendszer bukása környékén sokan nem egészen tiszta körülmények között tettek szert vagyonra és sokan a rendszerváltás ellenére hatalmi pozícióban maradtak vagy visszatértek oda, a szomszédaikkal nincsenek jó viszonyban és még sokáig lehetne sorolni a párhuzamokat.


A bevezető fejezetektől hamar eljutunk Oroszország etnikai villongásokkal, tüskehajú újgazdagokkal, oligarchákkal és a szovjet örökséggel árnyalt mélyére, majd kisebb kiruccanás következik a távolabbi területekre, de alapvetően Moszkva- és Szentpétervár-központú marad a foteltúra, nyilván a szerzők ezt a környéket ismerik alaposabban, de azt azért sajnálom, hogy az orosz Távol-Kelet szinte teljesen kimaradt. Megismerkedhetünk a fontosabb orosz, elsősorban vallási vagy szovjet kötődésű hagyományokkal és szokásokkal, belekóstolunk az orosz vendéglátásba, az "újoroszok" és politikai vezérek életébe, majd ezt egy kis sporttal vezetjük le.


Persze az olyan, sztereotip témák sem maradhatnak ki, mint a híres-hírhedt orosz tél, a vodka, a balett, Gagarin és a matrjoska-babák rejtélye (tudtátok, hogy a matrjoska eredetije Japánból származik?), a végére pedig talán még az orosz lélek titkait is megismerhetjük, ami azért nem egészen olyan, mint ahogy azt a középiskolai kötelezők, Csehov és Dosztojevszkij alapján elképzelné az ember - a Sztrugackij testvérek és Szergej Lukjanyenko viszont már elég jók közelítésnek. 

Összességében érdekes darab, ha a sorozat többi része is hasonló, akkor remélem megjelenik még néhány, különféle érdekes országokról - tanulva a hibákból, képaláírásokkal. 

--
Kiadó: Jószöveg Műhely
Kiadási év: 2011
Oldalszám: 174
ISBN: 978-615-5009-31-0
Ár: 6990,-
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése