2010. április 30., péntek

Piedone Londonban

No nem Carlo Pedersoli tért vissza, a nagyöklű detektív megszemélyesítője már jócskán hetven fölött jár, ellenben Robert Downey Jr. követi az előd hagyományait, még ha nem is tudatosan és még ha ebben az esetben Sherlock Holmesnak is hívják a főszereplőt: a kiosztott pofonok mennyisége sokkal inkább idézi Bud Spencer és Terence Hill ezerszer látott filmjeit, mint azt, amit az ember a Sherlock Holmes név alapján elvárna. 


Sir Arthur Ignatius Conan Doyle történeteiben bizony egészen másféle karakter a címszereplő: kifinomult hegedűművész, jellegzetes kalapot és köpenyt hord és a meglehetősen nagy teljesítményű szürkeállományát ópiummal kezeli. A forgatókönyvírók ezzel szemben egy pszichiátriai problémákkal küzdő, már-már harcművészi tehetséggel verekedő karaktert kreáltak, aki az eredetire csak néhány kényszeredett "elemzés" monologizálásakor emlékeztet és fájdalmasan lerí róla, hogy hegedűt legjobb esetben is csak messziről és három réteg golyóálló üveg mögött látott. Azok a "gondolkodás" közbeni hegedűpengetések valami elképesztően kínosak... Na nem baj, a közönségnek biztos akcióra van szüksége és nem intelligens krimire - és ezt meg is kapja a kedves néző, vannak látványos robbanások és heroikusnak szánt pofozások szép számmal (ld. még az első bekezdést), mindez a tizenkilencedik század végi London digitális díszletei közt, ez utóbbi legalább kétségkívül nagyszabásúra és meggyőzőre sikeredett. Ellenben az összeesküvéssel, amitől hőseink megmentik a világot, de hát ennek a filmnek tényleg nem a történet az erőssége.



Eredeti cím: Sherlock Holmes
Évjárat:
 2009Innen jön: Anglia, Ausztrália

Rendezte: Guy Ritchie

Forgatókönyv: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg, Lionel Wigram
Operatőr: Philippe Rousselot
Zene: Hans Zimmer
Látvány: Sarah GreenwoodSzereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan
Hossz: 128 perc
Korhatár: 16+

3 megjegyzés:

  1. én nemtudom mivan, de kétszer aludtam bele, pedig nem itthon néztem :P Valahogy egy csöppet sem tetszett. Bár a díszlet nagyon tetszett :p

    VálaszTörlés
  2. ez a film jóóó. azt nem tudom, mi a jó benne, mert a történet molypuki, de a látvány, a zene, a hangulat, az valami oltári jó. semmi köze nincs az intelligens, visszafogott, heroinista, tipikus angol úriember Holmeshoz, de az nem baj.:)
    és mivel én meg hegedülni nem tudok, viszont az nyilvánvaló volt, hogy R.D.jr sem, így ezt nem róttam fel neki.

    VálaszTörlés
  3. @ohentibi: Nagyjából így vagyok ezzel én is, csak még a mozijegyet is kifizettem :)

    @Nima: Hegedülni én sem tudok, de ez szinte fizikai fájdalmakat okozott... :D

    VálaszTörlés