2010. április 29., csütörtök

Jeanne DuPrau: Szikraváros



Összességében egy meglehetősen jó alapötletre épülő ifjúsági regény, annak minden hátrányával az idősebb olvasóközönségre nézve. Adott a már említett kiváló alap, nevezetesen egy földalatti város, melynek lakói nem tudnak a külvilágról és ráadásul a készleteik is igencsak fogyatkoznak, megspékelve már a legelején némi plusz feszültséggel; ezenközben a szereplők egyszerűek és hiteltelenek (ha nem írják le, hogy tizenkét évesek, simán egy ötössel idősebbnek mondtam volna őket a viselkedésük alapján); a világ (na jó, város) pedig hiába néz ki jól messziről (hogy vizuális hasonlattal éljek), ha közelebb menve kiderül, hogy nincsenek részletek, csak a konkrét útvonalon van egy-két kidolgozottabb valami, mint egy gyengébb számítógépes játék esetében.


Szóval erre az alapra simán fel lehetne húzni egy igazi, felnőtteknek szóló epikus történetet több kötetben és így bekerülni a steampunkba hajló, (poszt)apokaliptikus műfaj legjobbjai közé – más kérdés, hogy erre az esély nem sok (bár egy folytatást még simán elbírna a dolog), de azért én úgy fogom fel, hogy ez csak demóverzió. 
(Tizenöt éves korig bárkinek.)


----------

Eddig a molyos értékelés, azóta kiderült, hogy tényleg van folytatás, nem is egy, hanem mindjárt három, ebből viszont a jelek szerint egy sem jelent még meg magyarul. A filmmel még adós vagyok, azért előbb-utóbb megnézem, bár valószínűleg nem érdemes sokat várni tőle (annak ellenére, hogy az ilyesmi steampunk-féle dolgok - ez mondjuk azért nem stampunk, csak annak valami gyerekekre szelídített változata - lényegesen hatásosabbak filmformában, mint papírra vetve). 


Kiadó: M&C Marketing Tanácsadó kft.
Kiadási év: 2008
Eredeti cím: City of EmberFordító: Robin Edina
Oldalszám: 272

5 megjegyzés:

  1. Áá, három is van?!
    A Parázs népe amúgy valamikor fenn volt a Librin, mert a molyon libriszignós borító van felrakva. Ha már elkezdték, igazán kiadhatnák a többit is.

    VálaszTörlés
  2. A filmet még én sem láttam, de a port.hu oldalán belenéztem, és jé, egy fejlámpás srác néz rám!
    A könyvben a gyertyát sem ismerik, sem egyebeket.

    VálaszTörlés
  3. én láttam a filmet, annyira nem rossz, egynek elmegy.

    VálaszTörlés
  4. @Amadea H.: Ezek szerint igen :) Mármint kapható is volt, vagy csak föltették, hogy majd egyszer?

    @Annamarie: Na igen, ahogy írják, a hordozható fényforrás teljesen ismeretlen, valami fáklyafélével kísérletezett egy bátor/bolond ember, de fejlámpáról szó nincs...

    @Nima: Akkor egy esélyt azért adok neki :)

    VálaszTörlés
  5. érdekes mind kettő.Igaz én a filmet láttam először utána olvastam el könyvet.

    VálaszTörlés