2009. május 21., csütörtök

Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Edgar Rice Burroughs leginkább a huszonnyolc kötetre rúgó Tarzan-sorozatáról ismert, de azért más műfajban is alkotott bőven, például az a történetfüzér, aminek ez az első kötete, tizenegy részes. Persze a mennyiség nem minden, mint azt tudjuk...

A Mars hercegnője kulturális relativizmust nem ismerő regény egy "igazi virginiai úriemberről", aki egy furcsa baleset során meghal, de mégis életben marad és külső szomszédunkra kerül. A "vörös bolygó" persze lakott és tökéletesen megfelel a nevének: agresszív, "emberiességet nem ismerő", kegyetlen lények lakják, akik folyamatosan háborúznak. Illetve akad a marsi intelligens lényeknek egy másik alfaja (?) is, akik nem olyan harciasak, viszont hatalmas technológiai tudásuk van és már régóta figyelik a Földet. A Mars gravitációja kisebb, mint bolygónké, ezt Burroughs is tudta, hőse tehát óriásiakat képes ugrani és ügyesebb, erősebb minden marsinál, ez pedig épp elég, hogy elnyerje a legbefolyásosabb marsi úr lányának szerelmét. Itt azonban nem szakad meg a "felsőbbrendű fehérember" csodás képességeinek listája: képes utódot is nemzeni az amúgy tojással szaporodó marsi leányzónak, ezt már nehéz megállni gúnyos nevetés nélkül.

Azért hogy pozitív dolgokról is essék szó: a marsi gépek körvonalas leírása és a posztapokaliptikus világ ábrázolása elég jó, a tizenkilencedik-huszadik század fordulójára jellemző stílus pedig változatosságot jelent a sok "modern" olvasmány között.





Kiadó: Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó
Kiadási év: 1990

Eredeti cím: A Princess of Mars
Fordító: Kádár Tamás
Oldalszám: 253

1 megjegyzés: