2009. április 26., vasárnap

Jeff Noon: Vurt

A. C. Clarke-díj, drogok, virtuális valóság, elborult cyberpunk hangulat: a Vurt elkap, magával ragad, függővé tesz.
Én nem tudom, hogy Jeff Noon mit szedett (gyanítom, hogy Philip K. Dick hagyatékában találta a receptet), mindenesetre sikerült valami olyat létrehoznia, amihez már engedély kéne. Leginkább az ilyen könyvek szolgáltatják a magyarázatot fizikailag káros szenvedélyektől többé-kevésbé mentes életemre: minek lőjem be magam, ha ilyesmit is olvashatok és ez még olcsóbb is?

Egyszer volt, hol nem volt, még a romos viskóvárosokon és a génmaniplált kutya-embereken is túl, volt egyszer egy ember, akit Hobartnak hívtak. Nem lehet sokat tudni róla, nagyjából csak annyit, hogy feltalálta a Vurtot. Hogy mi az a Vurt? Egyfajta virtuális valóság és drogos lebegés egyvelege, nem kell mást tenni a belépéshez, csak ledugni a nyelőcsőbe egyet a szép, színes tollak kupacából. Persze nem árt vigyázni, mert a különböző színkóddal jelölt tollak máshová vezetnek, van, amelyik egyenesen halálos, ráadásul ha a Vurtban meghalsz, akkor a valós világban is szevasz neked. A Vurtban el is lehet tévedni, vagy éppen bentragadni, ilyenkor az elveszített személlyel azonos értékű vurtlény érkezik a mi világunkba, mintegy csereként. Ez történt a Szelíd Szajrésok csapatával is: Firka elvesztette a húgát, cserébe megkapta Űrből-Jött-Izét, a vurtlényt, egy hatalmas darab élő drogot. Nyomukban zsaruk, körülöttük mindenféle furcsa szerzet; néha mint ha az egész világ be lenne kenve Vazzal. Izé és Desdemona visszacseréléséhez viszont Angol Vudu kell, egy nagyon nehezen beszerezhető cucc...



Kiadó: Agave
Kiadási év: 2005

Eredeti cím: Vurt
Fordító: Pék Zoltán
Oldalszám: 264

6 megjegyzés:

  1. és akkor ez most jó volt, vagy nem volt jó...?

    VálaszTörlés
  2. Általánosságban nem tudom megmondani, de szerintem jó néha ilyesmit olvasni, kizökkenti az embert az általános kerékvágásból.

    Eléggé rétegkönyv, nagy valószínűséggel több embernek nem tetszene, mint ahánynak igen, amolyan irodalmi verziója annak, ha tarkón vágnak egy szeneslapáttal. Illetve hihetetlenül abszurd, mégis átélhető, meg ilyesmik.


    Tudom, nem válaszoltam konkrétan a kérdésre :P

    VálaszTörlés
  3. azt hiszem, értem. most próbáltam megofgalmazni, hogy mit értek, de nem sikerült. valami olyasmi jött le belőle, hogy el kell olvasni, jól pofánvágja az embert az élmény, de ettől még nem biztos, hogy tetszeni is fog.

    VálaszTörlés
  4. Azért mégis sikerült :p
    Aha, valami ilyesmi, csak [részemről] inkább pozitív réteggel ellátva, ahogy te fogalmaztál, az egy kicsit negatív hatású [fáradt vagyok :)]. A borítója amúgy elég jól eltalált szerintem, szokatlanul egységben van a könyv hangulatával, talán ez egy plusz adalék a döntéshez, hogy hozzákezdesz-e [vagy bárki más]. Na és persze a Könyvudvarnál néccázkilencven magyar pénz, szóval...

    VálaszTörlés
  5. van egy kis mátrixos érzésem, most, hogy még egyszer elolvastam, amit írtál. jogos?

    VálaszTörlés
  6. Tulajdonképpen igen, mert virtuális (vurt-uális :P) világ van itt is bőven, viszont a Vurtba fizikailag is átkerülhet az ember, és nem számítógépek szimulálják. De inkább olvasd el, nem akarom lelőni a poénokat :)

    VálaszTörlés