2009. március 24., kedd

Nemsokára...

...jön a következő könyves bejegyzés is, el vagyok havazva. Addig is:
  • 2009 március 28-án, azaz most szombaton, este 20:30-kor megrendezésre kerül a Föld Órája.

    Az akcióról

    Egyszerű, mint a villany lekapcsolása.

    A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította otthonaik világításának lekapcsolására, mára a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát. 2009. március 28-án, 20.30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára – a Föld Órájára. Célunk, hogy 1 milliárd ember és több mint 1000 város csatlakozzon az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!

    A Föld Órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Sydneyben, Ausztráliában, amikor is 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Egy évvel később az esemény már globális fenntarthatósági mozgalommá vált, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. 2008-ban már elsötétült a Golden Gate híd San Francisco-ban, a római Kolosszeum, illetve a Vár és a Lánchíd Budapesten, jelképezvén egy olyan ügyet, amely minden órával egyre sürgetőbbé válik.

    A Föld Órája 2009 egy világméretű felhívás, hogy minden egyes ember, minden üzleti vállalkozás és minden közösség cselekedjen. Felhívás a felelősségvállalásra, a fenntartható jövőért való munkálkodásra. Ezen az estén Európától Amerikáig szimbolikus épületek és terek fognak sötétbe borulni. Az emberek a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára, és csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja a természet megóvása, bolygónk jövőjének biztosítása.

    Több, mint 64 ország vesz részt a Föld Órája 2009 akcióban. Ez a szám napról napra növekszik, ahogy az emberek ráébrednek, hogy egy egyszerű cselekedettel is komoly eredményt lehet elérni.

    A Föld Órája a remény és a tettek üzenete. Mindenki változtathat.
    Egyéb infókat a wwf.hu és az earthhour.org oldalakon lelhettek, kíváncsi vagyok, hogy itthon mennyire lesz hatékony az akció, elvileg több város, kisebb település és szervezet/cég is csatlakozott, már csak az egyes emberekre van szükség.

  • És holnap, azaz szerdán pedig Nagy Könyvelhagyó Nap, avagy veszíts el te is egy könyvet! Ezt a projektet valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, de ha mégis, akkor az orosházi könyvtár blogján, szerdától pedig a frissen induló konyvtar.hu-n lehet nézelődni.

4 megjegyzés:

  1. jaj, na végre még valaki, aki protezsálja az Earth Hour-t...én is beollóztam egy postot, de nulla reakció volt rá!!!

    offtopic: végre vettem magamnak a fáradtságot, és néztem egy-két mangát azon az oldalon, amit ajánlottál, de eddig még egyik sem jött be valami nagyon
    helyette gondoltam, átnyergelek az anime-ra, öcsém nekiállt, hogy szerváljon nekem párat, hát persze, hogy anime helyett mozifilmet sikerült neki letölteni

    egészen konkrétan a Death Note-ot néztük meg, a sztori nagyon tetszett...félelmetes, hogy ezek a japán fiatalok mennyire mangaszerűek az életben is
    viszont ez meghozta a kedvem, hogy ne adjam még fel, továbbra is próbálkozom a műfajjal

    VálaszTörlés
  2. Már vagy egy hónapja kitettem a képet a jobb felső sarokba, aztán most már közeledik az időpont, muszáj volt írni is róla :) Végül is a lényeg, hogy szombaton leoltsák a villanyt egy órára, nem hogy reagáljanak :)

    A Death Note filmeket még nem láttam, csak a mangából olvastam valamennyit, annak alapján nem rossz, de sokan szidják, hogy a második felére ellaposodik...na ott még nem tartok :)

    Azokon kívül, amikről itt is írtam, nem nagyon tudok mangát olvasásra/kerülésre ajánlani, esetleg az Usagi Yojimbo amiről eddig csak jót hallottam, meg a Kuroshitsuji manga.hu-s amatőr fordítását, amivel kapcsolatban azt kell tudni, hogy ha valami nagyon durva elírás/hiba van benne, akkor azért nagy valószínűséggel engem érdemes szidni :)

    Animékkel kapcsolatban még kevesebb infóval szolgálhatok. Sorozatokba gondolom nem akarsz belekezdeni, úgyhogy az "alapfilmek": Ghost in the Shell, Akira, A vándorló palota, Chihiro szellemországban. A Vexille és a Final Fantasy VII grafikában erős, de a történet már kevésbé magával ragadó. Vagy ha a vámpírokat szereted, akkor D, a vámpírvadász :)

    VálaszTörlés
  3. vámpírok kilőve, nem szeretem őket :)

    nekem tetszett a második rész (mármint a mozifilmből), épp most fejeztem be, úgyhogy feltett szándékom megszerezni majd a sorozatot is
    alapvetően szeretem a sorozatokat, szívesen nézem őket, csak tévés közvetítésekre esélyem sincs, annyira rendszertelenül dolgozom...marad a dvd :)

    VálaszTörlés
  4. A Death Note-ot ki is adják dvdn nálunk, de gondolom már ráleltél :)
    Illetve azért a világhálón gyakorlatilag bármelyik sorozatot meg lehet találni, általában angol felirattal.

    VálaszTörlés