2009. március 6., péntek

Naitó Jaszuhiro: Trigun (1. kötet)

Pacifista szamuráj után most pacifista pisztolyhős, legalábbis Eszeveszett Vash, a Trigun manga főhőse körözési lapján ez áll megjegyzésként.
Gyakorlatilag egy sci-fi környezetbe helyezett, japán rajzstílusú westernképregényről van szó, az első kötet néhány története egy sivatagbolygón játszódik, ahová régebben több űrhajó zuhant le, a túlélők pedig megtelepedtek, igazi vadnyugati körülményeket kialakítva. Ebből adódóan a westernfilmek és indiános-cowboyos regények sablonjait alkalmazza a mangaka, vonatrablástól a szegény család földjéig, amit egy gonosz és gazdag ember kiszemelt magának és banditákat bérel fel, hogy megszerezze. Ugyan Vasht körözik, egészen pontosan hatvanmilliárd dupdollár van kitűzve a fejére July városának elpusztításáért, mégis inkább a jó oldalon áll, a maga idióta stílusában küzdve a gonosztevőkkel, akik közül persze többen már attól összecsinálják magukat, ha megtudják, hogy kivel állnak szemben (tisztára mint Druss esetében...).

A magyar kiadásról csak annyit, hogy úgy tűnik, nem csak a Mangafannak sikerült nagy neveket (címeket) szereznie, ráadásul ez a kötet a maga 364 oldalas (kb. 3 centis) vastagságával könyvszerűbb, mint az egyébként átlagosnak számító kétszáz oldal körüli (1,5-2 centis) példányok, ráadásul nem is lényegesen drágább azoknál. Igaz, a mangafanos kiadványokkal összehasonlítani nem jó ötlet, mert azok minőségben azért felette állnak a többinek (külön védőborító!). Ami viszont zavaró, hogy belső margót alig hagytak a szerkesztésnél, így időnként már az épségét is kockáztatva ki kell hajtani a kötetet, hogy el lehessen olvasni a szövegbuborékokat. Illetve ami még problémás lehet, de az már a rajzoló "hibája" (vagy egyéni stílusa), hogy az oldalak nagyon zsúfoltak, olvasás közben jojózott a szemem tőle rendesen. De úgy összességében tetszett, lehet, hogy az animeváltozatba is belenézek majd (bár az nem ennek a blognak a témája), azt is szokták dicsérni.



Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2008
Eredeti cím: Trigun I. (
トライガン)
Fordító: Oroszlány Balázs
Oldalszám: 364

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése