2009. február 4., szerda

Frank Schätzing: Raj

Frank Schätzing az egyik legjobb stílusú kortárs író, legalábbis ami az eddig magyarul megjelent könyveit illeti. A legismertebb műve minden bizonnyal a Raj, ami Magyarországon is (legalább) négy utánnyomást ért meg, ami a hazai könyvpiacon nem túl gyakori, legalábbis ha tényleg értékes és jó könyvről van szó...

Valamikor a közeljövőben furcsa dolgok történnek: megvadult halrajok és bálnák hajókat süllyesztenek el, korábban soha nem látott férgek lepik el a metánmezőket, mérgező medúzák tömegei sodródnak a strandokra... Valami összefüggésnek kell lennie az ilyen és ehhez hasonló események között, legalábbis több tudós egymástól függetlenül erre a következtetésre jut. Eleinte a tudományos intézetek külön próbálják megfejteni, hogy mi állhat a tenger megbolondulása mögött, de csakhamar az USA védelmi mechanizmusa is működésbe lép, azt teszik, amit imádnak: a világ rendőrségét kezdik játszani és begyűjtik a szakértőket, hogy közösen találjanak megoldást, biztosítva az Egyesült Államok dicsőségét mindenekfelett. Persze az USA-ra jellemző paranoia itt is megjelenik, nem elég, hogy lehallgatják és kamerákkal figyelik a nekik dolgozó tudósokat, a Pentagon és a CIA vezetése nem képes más megoldásra, mint a pusztítás, még ha az az egész Föld ökoszisztémájának megsemmisülését is jelentené...


A karakterek nagyon szépen kidolgozottak, egyéni stílussal, érzelmekkel, motivációkkal, félelmekkel, de nem csak a főbb szereplők, mint Leon Anawak bálnamegfigyelő, Sigurd Johanson biológus, az újságíró Karen Weawer vagy Judith Li, a hadsereg egyik vezetője, hanem a keveset színen levők is, ami hihetetlenül átélhetővé teszi a történetet. Ráadásul néhány szereplő valós személy, a stílusos Sigurd Johansonban pedig minden bizonnyal saját magát örökítette meg a szerző.
Állítólag 2011-re tervezik a filmváltozatot is...


Kiadó: Athenaeum (GEO könyvek)

Kiadási év: 2007
Eredeti cím: Der Schwarm
Fordító: Losonc Csaba
Oldalszám: 1024

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a könyv, e-book formátumban olvastam, a szemeim majd' kiugrottak már a vége felé, annyira megterhelő volt bámulni a monitort, de egyszerűen nem tudtam abbahagyni :)

    Reménykedtem benne, hogy nem lesz filmváltozat, mert tuti elcseszik, de ezek szerint nincs szerencsém.

    VálaszTörlés
  2. E-bookban ezer oldal...nem semmi :D
    A Wikipédia szerint Uma Thurman vette meg a filmjogokat
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sch%C3%A4tzing),
    valahogy én sem vagyok elragadtatva az ötlettől. Egy ilyen terjedelmű könyvből túl sokat ki kell hagyni, hogy beleférjen a filmbe, meg a stílust sem igazán lehet átadni szerintem.

    VálaszTörlés
  3. Kicsit spoileres a leírás

    VálaszTörlés