2008. december 18., csütörtök

P. G. Wodehouse: Nyári zivatar

Néhányan már tudják, hogy nem szabad antikváriumok közelébe engedni, de ha mégis feltűnne egy, akkor a lehetőségekhez mérten gyorsan el kell rángatni a környékről. Csak egy gond van: online antikváriumok esetében nem működik a dolog, nincs minden pillanatban mellettem valaki, aki kihúzza a gépet a konnektorból, ha a regikonyvek.hu-ra akarnék kattintani...

Már egy ideje nagy Wodehouse-rajongó vagyok, amit nem mindenki ért, de ők nem olvastak még semmit Sir Pelham Grenville-től. Legalább hatvan éven át írta történeteit a Blandings-kastélyról és nem mindennapi lakóiról, a magyar közönség még a szintén zseniális Psmith- és Jeeves-történetek kapcsán ismerheti. Amolyan könnyű, nem a szellemi munkát, hanem a szórakoztatást előnyben részesítő könyvek ezek, a századforduló Angliájával a háttérben, főszerepben pedig a kor jellegzetes alakjai: nemesi családok, agg grófok és léha leszármazottaik, néhány "közember", akik annyira nem is átlagosak, cselszövések, drámák, átverések és persze nevettetés. Amikor a szellemi kapacitást éppen beadandók kötik le, egyenesen áldás egy ilyen könyv, de persze bármikor máskor is kellemes szórakozás.
Az író a következő szösszenetet kínálja használati utasításul a könyvhöz: "Egy bizonyos kritikus - mert ilyen emberek fájdalom, léteznek - azt a megjegyzést tette legutóbbi regényemre, hogy abban az összes régi Wodehouse-figurák szerepelnek, csak éppen a nevük más. Az illetőt azóta talán már felfalták a medvék... ha viszont esetleg még életben volna, akkor sem tehetne megjegyzést a Nyári zivatar című regényre. Magasrendű intelligenciám segítségével túljártam a fickó eszén: ebbe a regénybe ugyanis beletettem az összes régi Wodehouse-figurát - változatlan néven..."
És csakugyan: Lord Emsworthtől Beachig a komornyikig sok ismerős szereplőt találunk, akik más történetekben már szerepeltek, de ettől a dolog csak érdekesebb lesz.
A helyszín a Blandings-kastély, melynek "eredetijét" lelkes rajongók néhány évente megtalálni vélik, de általában kiderül, hogy tévedés. Az ódon falak között pedig nagy galádság készül: valakik el akarják lopni a gróf díjnyertes kocáját... Ráadásul Galahad Threepwood, Lord Emsworth öccse éppen emlékiratai megírására készül, ami Galahad viharos ifjúkorát tekintve sokaknak szerezhet kellemetlen perceket. Ez, és némi szerelmi problémák az ifjabb vendégek-rokonok között épp elég furcsa figurát csábít a kastély falai közé, de ezt inkább mondja el az író...


Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadási év: 1976

Eredeti cím: Summer Lightning
Fordította: Révbíró Tamás
Oldalszám: 300

3 megjegyzés:

  1. Szia :-)

    Mint Wodehouse-rajongó, melyik kötetet ajánlanád egy teljesen kezdő Wodehouse-olvasónak? Még nem olvastam tőle semmit, de most a birtokomba került tíz kötet is tőle, és nem tudom melyikkel kezdjem. Szeretném szeretni, mert sok jót hallottam róla, de nem minden könyvéről nyilatkoznak pozitívan.

    Ezek vannak meg:
    - Egy pelikán Blandingsben
    - Folytassa, Jeeves!
    - Forduljon Psmithhez
    - Hübele Sámuel
    - Karikacsapás
    - Kirabol a komornyikom
    - Nyári zivatar
    - Psmith a pénzvilágban
    - Rengeteg pénz
    - Az életművész

    VálaszTörlés
  2. Forduljon Psmithhtez. Szerintem az a legjobb, én is azzal kezdtem :D
    A Kirabol a komornyikom volt a második, az is elég jó, a Hübele Sámuel sem rossz, a többire annyira nem emlékszem, leszámítva azt a kettőt, amiről itt is írtam... De a Psmith-es kötetek általában jók például, azokat érdemes keresni.
    A Karikacsapás is itt van valahol, nemsokára elolvasom és írok arról is.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm :-)
    Rendben, akkor feltétlenül azzal kezdem!

    VálaszTörlés