2008. október 1., szerda

Ben Mezrich: 21 - Las Vegas ostroma

A szerencsejátékok világa már a kezdetektől kedvelt témája az irodalomnak, és kapcsolódó műfajoknak, ha ezt vegyítjük egyfajta Robin Hood-legendával és a világ leghíresebb kaszinóvárosát, Las Vegast tesszük meg helyszínnek, nyert ügyünk van. Az egészen dob még egyet, ha igaz történetről van szó (vagy legalábbis azt mondjuk rá és úgy írjuk meg a történetet) és még morális kérdések is felmerülnek; na itt érkeztünk el a 21 - Las Vegas ostroma című sztorihoz, amiből hasonló címmel film is készült.

Létezik egy játék, ami hivatalosan ugyan szerencsejátéknak van kikiáltva, de mégsem pusztán a szerencsétől függ, hogy mikor nyer és mikor veszít rajta az ember. Ez a játék a blackjack. Sokan próbálkoztak a játék szisztémájának kiszámításával, néhányan még kerestek is vele, nem is rosszul. A legismertebb és leghasználhatóbb módszer a kártyaszámolás. Ha a dobozban több alacsony értékű lap van, akkor az esélyek az osztónak kedveznek, míg ha a magasabb értékű lapok kerülnek arányaiban többségbe, akkor a játékosnak magasabb a nyerési esélye, ezt a megfigyelt törvényszerűséget használják ki a kártyaszámolók. Egy a gond: a kaszinótulajdonosok nem szeretik, ha valaki hosszabb távon nyer náluk. Amíg egyszer-kétszer nyer a betévedő, de átlagban inkább veszít, addig minden rendben, de ha valaki sorozatosan nyer és nem veszít, akkor figyelni kezdik. Nem a pénz miatt, ez elvi kérdés. És ha a gyanúból bizonyosság lesz, kitiltják. Rosszabb esetben a hátsó szobába viszik és elbeszélgetnek vele. A magányos kártyaszámoló, pedig legyen akármilyen zseniális, hamar lebukik, és hiába nem számít csalásnak, amit csinál, következnek a fent említett események.
Mi a megoldás, ha mégis rendesen meg akarjuk kopasztani Vegast? Először is nem árt, ha matekzsenik vagyunk, mint a könyv főszereplője, Kevin Lewis. Másodszor: csapatban kell dolgozni, lehetőleg a valaha élt egyik legnagyobb kártyaszámoló és mellesleg volt egyetemi tanár, Micky Rosa vezetésével. Harmadszor: hiába van mellettünk az esély statisztikailag, ha nincs elég tőkénk a veszteséges időszakok áthidalására, ezért befektetők is kellenek, de őket úgyis Micky hozza. Adott hát minden a nagy kaszáláshoz, kiváltképp, ha meggyőzően játsszuk a szerepünket, legyen az figyelő, gorilla vagy nagymenő.
Csak éppen ha egyszer jól mennek a dolgok, már csak statisztikailag is elő fognak kerülni a hátrányok, az meg még csak a kezdet, ha elhagyjuk a lányt, akit szeretünk, a játékért, mert a kettős életet nehéz összeegyeztetni. Az igazi probléma az, már játékos-szemszögből, amikor a kaszinóknak feltűnik, hogy egy-egy hétvégén a blackjack-asztalok igencsak veszteségesek és elkezdenek vadászni a kártyaszámolókra. Egy darabig persze így is folytatható a buli, de amikor a kezdeti sikerekhez hasonló mértékben jönnek a kitiltások, ideje elgondolkozni a lassításon, hogy nyereséggel szállhassunk ki a játszmából.



Kiadó: Novella Könyvkiadó
Kiadási év: 2008

Eredeti cím: Bringing Down the House
Fordító: Nitkovszki Stanislaw
Oldalszám: 352

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése